Kurti: Kosovo je pouzdan partner Francuske

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je posle sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom da je Kosovo pouzdan partner Francuske i drugih evroatlantskih saveznika. Kurti je rekao da je na sastanku bilo riječi o produbljivanju bilateralnih odnosa između država, sporazumu Kosova i Srbije i najnovijim dešavanjima.

Naglasili smo da je Kosovo predložilo opšti okvir sporazuma, dok francusko-njemački predlog služi kao dobra osnova za dalje razgovore.

„Naglasili smo da je Republika Kosovo pouzdan partner Republike Francuske i drugih evroatlantskih saveznika. Zahvalili smo predsjedniku Makronu na posvećenosti Francuske, u saradnji sa Nemačkom, za dinamiziranje procesa dijaloga i ponovili punu posvjećenost Republike Kosovo ovom procesu, zasnovanom na očuvanju ustavnog poretka, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dobrosusjedskih odnosa. ., napisao je Kurti.

Sa Makronom se u Parizu sastala i predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Kurti i Osmani učestvuju na Mirovnom forumu u Parizu. Tokom ove posjete javljeno je da će biti i sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je predsjednik Srbije rekao da „ne vjeruje da će se sastati“.