Kurti na velikom skupu u Tetovu

Premijer Aljbin Kurti učestvovao je sinoć na skupu koji je organizovala opština Tetova, u čast njegove posete, u pratnji gradonačelnika ove opštine Bilala Kasamija.

Slike sa ovog skupa objavljene su na zvaničnom sajtu Pokreta Vetevendosje. Kurti se može vidjeti kako prolazi kroz masu i pozdravlja građane, trenuci koji podsjećaju na one iz predizborne kampanje.

“Volim te svim srcem. Večno sam vam zahvalan i veliko vam hvala na ovom ljubaznom, toplom i srdačnom gostoprimstvu“, obraća se Kurti na kraju dana tetovskim stanovnicima.

Inače, tokom posjete dvema albanskim opštinama Sjeverne Makedonije, Tetovu i Čairu, Kurti je uglavnom govorio o infrastrukturnim projektima koji će povezati Tetovo i Prizren. Za ovaj put, Kurti je pozvao na intenziviranje radova.

Međutim, on je takođe dao neke političke poruke Oktobarima uveče tokom mitinga na kojem je kosovski premijer održao govor.

Kurti je tamo rekao da Sjeverna Makedonija treba da bude udaljena od Srbije i bliže Kosovu.

„Sjevernoatlantska alijansa, NATO, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su vredna platforma koja nam donosi zaštitu i bezbijednost, posebno u ovom trenutku kada je ruski imperijalizam vratio rat na naš evropski kontinent. Sjeverna Makedonija, što je bliža Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a što dalje od Srbije, koja se ne udaljava ni od Miloševića ni od Putina – što je bliža, Sjeverna Makedonija će biti bliža članstvu u Evropskoj uniji i sigurnija naša Balkanski region će biti. I za to moramo pomoći i podržati Sjevernu Makedoniju“, rekao je Kurti.

Što se tiče puta Prizren-Tetovo, Kurti je rekao da su kašnjenja nerazumna.

„To nije veliki trošak, a korist je izuzetna. Dakle, kašnjenja za ovu infrastrukturnu osu su nerazumna i štetna i molim za pomoć svih vas i svakog od vas koji ste ovde i koji nas pratite, sada ili kasnije, da se zajedno mobilišemo i aktiviramo kako ne bi bio izgubljen nijedan dan bez rada za ovu osovinu puta koja povezuje Prizren i Tetovu“.

U međuvremenu, tokom dana, Kurti je, učestvujući u inauguraciji puta koji povezuje selo Selce sa selom Vice u Tetovu, rekao da ekonomski razvoj i izgradnja infrastrukture ne treba da budu rezervisani za urbana područja, za gradove i gradova, ali treba da bude i ruralni razvoj.

„Na osnovu kalkulacija, predkalkulacija koje su urađene, to nije baš visoka cijena, pristupačna je, ali je povraćaj ove investicije izvanredan jer se skraćuje put, dobija vreme, a korist imaju i građani i privreda. . Osa koja povezuje Prizren sa Tetovom je sporazum naše dvije vlade sa zajedničkog sastanka koji su potpisala dva premijera, odnosno ja i moj makedonski kolega Kovačevski. Zato želimo da ovu studiju izvodljivosti što prije prate radovi i realizacija ovog velikog projekta koji je regionalan i mnogo pomaže u razvoju obije naše zemlje“, rekao je on.