Kurti: Nacrt statuta nespojiv sa Ustavom Kosova, prijedložio sam „nacrt vizije“ za pitanje manjina

Nacrt statuta Upravljačkog tima koji je večeras predstavljen rezultat je želje za Republikom Srpskom na Kosovu. Postoji želja za Republikom Srpskom na Kosovu i to je napisao ovaj tim. Nacrt koji je predstavljen na sastanku suštinski je nespojiv sa Ustavom Kosova, poručio je večeras iz Brisela premijer Kosova, Aljbin Kurti. Sa druge strane, predstavio je svoj „nacrt vizije“ za pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu, prema članu 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na sporazum o normalizaciji koji Srbija već ima sa Hrvatskom. 

Kako je i najavljeno, Kurti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, usvojili su Deklaraciju o nestalima. Ona je usaglašena još početkom aprila, sve, kako je i predviđeno u Implementacionom aneksu.

Ipak, takva situacija nije bila kada je u pitanju formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Upravljački je tim predstavio Nacrt koji je urađen još 2018. godine, ali se dalje od toga, izgleda, nije otišlo.

Za razliku od predsjednice Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta za ZSO, Danijele Vujičić, koja je ranije večeras kazala da je zbog doskočice srpskog predsjednika, na sastanku „nastao haos“, te da prištinska strana nije želela smireno da sasluša cijeli proces, Kurti medijima svedoči suprotno.

Kaže, strpljivo i pažljivo je saslušao predstavljanje nacrta ovog tima, a potom je i iznijeo svoj stav.

„Nakon dogovora za nestala lica, strpljivo i pažljivo smo saslušali Upravljački tim koji je predstavio nacrt statuta sa ukupno 67 članova. Potom sam ja iznijeo svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrijednostima, pravima manjina po evropskim standardima“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kaže da je, uprkos svemu tome, Priština i dalje zainteresovana za pronalaženje riješenja.

Shodno tome, on je na sastanku predložio „svoj nacrt vizije“ i to u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, a uzimajući u obzir i član 10.

„U ukupno 10+1 tačaka, predložio sam viziju kako vrednosti i principi treba da budu, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, manjina“, naveo je Kurti.

Zatražio je i od evropskih posrednika da se okrenu njegovoj viziji:

„Obrazloženo i logično sam im rekao da je Nacrt statuta za ZSO suštinski nespojiv sa ustavnošću i da je zato bolje da se u raspravu krene na osnovu nacrta vizije koji sam prijedložio“.

Negodovanje Prištine zbog toga što je na čelu tima za ZSO, Danijela Vujičić, inače poslanica u Skupštini Srbije – podelio je Kurti danas sa evropskim posrednicima.

„Rekao sam im da je položila zakletvu u Skupštini Srbije i da je to u sukobu interesa. Naveo sam i neke činjenice o koordinatoru“, kaže Kurti.

I dok je, kako on tvrdi, iz nacrta statuta koji je danas predstavio Upravljački tim – vidljiva želja za Republikom Srpskom na Kosovu, „nacrt vizije“ koji je on predstavio inspirisan je sporazumom Srbije za normalizaciju odnosa sa Hrvatskom.

Kritikovao je večeras i ono što od početka podržavaoci Kosova tumače kao diskiminatorni princip koji je u suprotnosti sa evropskim standardima. Mislio je na sporazum o pridruživanju, koji je dogovoren u Briselu i koji, takođe, nije u skladu sa kosovskim ustavom.

„U tim sporazumima stoji da u četiri opštine na Sjeveru Kosova komandir policije mora biti Srbin. Srbin je nacionalnost, a ne profesija. Ne može se biti albanski ili srpski komandir policije samo zbog nacionalnosti, već zbog profesionalne kvalifikacije. Sporazumi su potpisani, a o tome se nije mnogo razmišljalo“, kazao je Kurti.

Takvi dokumenti su, prema njegovom mišljenju, potpisani i pripremljeni na „amaterski način“.

Na sastanku večeras je, kaže, predao evropskim posrednicima dokument o tome kako je Srbija od 27. februara, kada je postignut Osnovni sporazum, isti i prekršila.

„U ovom dokumentu se jasno vidi, činjenično i dokumentovano, da je od 11 članova osnovnog sporazuma, osam njih prekršila Srbija. Samo u martu i aprilu, prekršeno je osam članova. Podnijeo sam i dokument sa tri izjave predsjednika Srbije gde on kaže da se nije složio sa osnovnim dogovorom da se on sprovede u cijelini“, kazao je kosovski premijer.

Za to vreme, srpski predsjednik Vučić je u odgovoru na pitanja albanskih novinara, istakao da će Srbija da učestvuje u primjeni „najvećeg dijela“ sporazuma, ali da se takođe prethodno osnuje ZSO te da je i prilikom donošenja sporazuma „jasno stavio do znanja“ šta je to što Srbija može a šta ono što Srbija ne može.