Kurti o 15 modela ponuđenih za Asocijaciju: Bavimo se njima

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da njegovi savjetnici i neki od ministara rade sa 15 modela za Asocijaciju koje mu je ponudio emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Da se na njegovom stolu nalazi 15 različitih modela, već postojećih evropskih, koji mogu da posluže kao inspiracija za sprovođenje sporazuma iz 2013. i 2015. godine, odnosno za Zajednicu srpskih opština – potvrdio je sam Lajčak u intervjuu za naš portal tokom svog boravka Prištini u petak.

„Za one koji se plaše da će modeli dovesti do disfunkcionalnosti, nijedan od ovih modela nije stvorio disfunkcionalnost, naprotiv, doveli su do veće transparentnosti, većeg povjerenja među zajednicama. Zato vjerujemo da treba da crpimo inspiraciju iz evropskih modela, a ne da pokušavamo da stvorimo nešto što nikada nigde nije testirano i za šta ne znamo kako će da funkcioniše“, kazao je on.

Kurti danas potvrđuje da njegovi savjetnici i neki od ministara razmatraju tih 15 modela za Zajednicu.

„Modeli koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak su različita riješenja za nacionalne manjine u zemljama EU i ukupno ih je 15 dobro poznatih. Nisam ih spominjao da ne ugrozim ili zaboravim neki dio, ali u zemljama EU se zna da pored većinskog stanovništva, postoji i manjina. Pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki su noviji, a neki su stariji i pre postojanja Evropske unije“, kazao je danas Kurti nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju škole u Kamenici, a prenosi Koha.

Kaže da se njegovi savjetnici i neki od ministara bave tim modelima, a kako bi se videlo šta je najbolje.

„Naravno, ustavnost, zakonitost, ravnopravnost, funkcionisanje države su nešto oko čega nikada ne pravimo kompromise“, ponovio je i danas.

U subotu će se sastati sa srpskim predsjednikom, Aleksandrom Vučićem, u Ohridu. Kaže da će tek uoči tog sastanka biti poznat dnevni red i tačke o kojima će se razgovarati u okviru plana implementacije, potvrđuje sada i Kurti, „već dogovorenog sporazuma“.

„Prije subote ćemo znati dnevni red i sadržajne tačke o čemu će se tamo razgovarati u okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu, ne mijenjajući ništa“, kazao je Kurti.

Svoj prijedlog o implementaciji, kosovski premijer predao je Lajčaku krajem prošle nedelje. Po isti predlog, evropski zvaničnik došao je danas i u Beograd, gdije se uskoro sastaje sa srpskim predsjednikom.