Kurti od Kvinte zahtijeva što hitnije ukidanje kaznenih mjera i prijem u SE

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Suniogom, poručivši im da je neophodno da EU što pre povuče kaznene mjere protiv Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, svrha sastanka bila je „informisanje i koordinacija o aktuelnim temama“.

A prema saopštenju iz Kurtijevog kabineta, aktuelna tema su zahtijevi da se Kosovu uklone kaznene mjere, te da se primi u Savjet Evrope.

„Premijer je istakao i potrebu da EU što pre otkloni kaznene mjere prema našoj zemlji, jer su razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine, kada je Vlada preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova“, saopšteno je.

Razgovaralo se i o članstvu Kosova u Savjetu Evrope.

Kako se dodaje, Kurti je na ovom sastanku naveo da „očekuje napredak u procesu članstva, kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu“.

Najaktuelniju temu – de fakto obustavu platnog prometa u dinarima, zbog čega danima trpi kritike i zapadnog dijela međunarodne zajednice, nije spomenuo, ali jeste zahvalnost  svojim sagovornicima na, „kontinuiranoj podršci“.

Sastanku su prisustvovali Kurtijev zamjenik i Besnik Bisljimi kao i zamjenik ministara spoljnih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti.

Ovo je jedan u nizu sastanka koje ambasadori Kvinte, odnosno pojedinačno održavaju sa premijerom Kosova na temu dinara, odnosno načina primjene nove uredbe Centralne banke Kosova o valuti. Njihova zabrinutost i kritike tiču se izostanka koordinacije, a prije svega načina na koji se primenjuje. Prije svega su u pitanju već vidljive poslijedice po građane koji ostvaruju primanja iz sistema Republike Srbije, među kojima su najosjetljivija grupa penzioneri i socijalno ugrožena lica.

Kvinta je u više navrata isticala zahtijev da odloži primjena uredbe, iako su iskazali podršku kosovskim vlastima da primjene mjere koje uredba predviđa. Zapadni deo međunarodne zajednice zahtijeva dovoljno dug period prilagođavanja za njenu primjenu i koordinaciju više strana.

Hovenijer i komandant KFOR-a

Ujedno, tokom današnjeg dana, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, sastao se sa komandantom KFOR-a na Kosovu, Ozgunom Ulutašom.

Hovenijer je ovaj sastanak ocijenio kao dobar i poručio da SAD čvrsto stoje uz KFOR.

„Dobar sastanak sa komandantom Ulutašom. Ojačali smo našu zajedničku posvećenost bezbijednosti na Kosovu i razgovarali o tekućim izazovima. Sjedinjene Države čvrsto stoje uz NATO-KFOR, jer radi na obezbijeđivanju bezbijednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu“, naveo je Hovenijer na X mreži.

Maćedonci sa ministarstvo odbrane SAD

I dok se Hovenijer sastao sa komandantom KFOR-a, ministar odbrane Ejup Maćedonci ugostio je danas delegaciju Ministarstva odbrane SAD.

„Zajedno smo dogovorili put dalje uz zajedničku posvećenost sprovođenju sveobuhvatnog tranzicionog plana koji će kulminirati postizanjem punih kapaciteta ka profesionalnim, multietničkim snagama, interoperabilnim sa NATO-om i spremnim da razvijaju misiju odbrane teritorija“, naveo je Maćedonci na Fejsbuku.