Kurti: Pitanje nevećinskih zajednica prioritet u Briselskom dijalogu

„U dijalogu kojim posreduje Brisel, u kojem je zajedno sa mojim timom i posebno glavni pregovarač Bisljimi, pitanje nevećinskih zajednica i zaštita i prava manjina tretira se sa prioritetom i pažnjom u svakom trenutku“, kazao je juče premijer Aljbin Kurti.

On je u srijedu učestvovao na konferenciji o koordinaciji donatora za nevećinsku zajednicu, koju je u Prištini organizovala Kancelarija za pitanja zajednice.

Prethodni sastanak održan je prije pola godine, a Kurti poručuje da se za 6 mjeseci za nevećinske zajednice, kao i za sve građane Kosova „mnogo toga desilo“, ali, kaže, srećan je što vidi jednu promjenu u odnosu na susret u septembru – prisustvo Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Kosovski premijer se, tvrdi, stalno sastaje sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu, uključujući „unutrašnji dijalog“ sa Srbima, a kroz sastanke sa srpskim NVO na Kosovu, kao i kroz posjete srpskoj zajednici.

Ono što od predstavnika nevećinskih zajednica na Kosovu često čuje, tvrdi, jeste da postoji „kritična“ potreba za zapošljavanjem.

Zato, je, kaže, kosovska vlada povećala mogućnosti zapošljavanja:

„Kao što je ponovno aktiviranje komisije za verifikaciju diploma za građane Kosova koji govore srpski jezik, što im omogućava da se zaposle u institucijama Kosova. Takođe, nedavna odluka kosovske vlade da osnuje međunarodni poslovni koledž u Mitrovici, koji je podržan od strane EU, nudi jedinstvenu priliku za visoko obrazovanje za sve zajednice“.

Kosovska vlada obezbijedila je i, prema Kurtijevim riječima, 500 stipendija za srednjoškolce iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, i 100 stipendija za studente iz ovih zajednica kako bi na javnim univerzitetima stekli zvanje profesora.

Ujedno nude i pet stipendija na programu balkanskih studija na Univerzitetu u Prištini, što će, kaže, pripadnicima manjinskih zajednica omogućiti da rade kao albansko-srpski prevodioci.

„Prošle godine su 104 Roma, Aškalija i Egipćana imala koristi od obuke u vladinim centrima za stručnu obuku – što je povećanje u odnosu na samo 34 u prethodnoj godini. Ministarstvo za zajednice i povratak radilo je prošle godine na stabilizaciji zajednice kroz stvaranje 123 mala i nova preduzeća za nevećinske zajednice u partnerstvu sa EU i IOM. Od toga, 48 za srpsku zajednicu, 27 za bosansku, 21 za egipćansku, 10 za aškalijsku, 5 za goransku zajednicu i 4 za romsku zajednicu“, pohvalio se juče kosovski premijer.

Kaže i da je kroz mjeru „Vlada za porodice““, subvencionisanjem plata onima koji su jedini hranitelji u porodici, pomognuto i 115 srpskih porodica.

Predstavio je i platformu „Super puna“, za koju kaže da nudi mogućnosti zapošljavanja, odnosno preko koje kosovska vlada subvencioniše plate za 6 mjeseci za mlade iz svih zajednica između 18 i 25 godina.

Nasuprot svim ovim tvrdnjama, gotovo jednoglasne su ocijene na drugoj strani da odnosi između aktuelne vlade i Srba sa Kosova nisu „bili nikad gori“ unazad godinama. Kurti se kritikuje zbog loše komunikacije sa Srbima, kao i kriza koje postoje na Sjeveru.