Kurti poziva gradonačelnike sjevernih opština na sastanak da razgovaraju o registarskim tablicama i energetici

Premijer zemlje Aljbin Kurti saopštio je da je pozvao gradonačelnike sjevernih opština na sastanak sa premijerom.

Šef Vlade je rekao da će sa njima razgovarati o plaćanju energenata na sjeveru, ali i o registarskim tablicama.

„Želimo da razgovaramo o tome, ali ne samo o tome. Sada ćemo imati dvije teme, imaćemo temu energije i registarskih tablica kad god budemo imali taj sastanak”, rekao je Kurti, prenosi Klankosova.tv.

Podsjećamo, Vlada Kosova juče je donijela odluku o redoslijedu donošenja odluke o registarskim tablicama, gde će od 1. novembra do 21. novembra biti samo opomena za vlasnike automobila koji će imati nelegalne registarske tablice, od 21. novembra do 21. januara. novčana kazna, od 21. januara do 21. marta biće probne registarske tablice.

Posle ove odluke Vlade Kosova reagovao je šef takozvane kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković koji je to nazvao „prevarom”.

„Bilo kakva kriza i tenzija na Kosovu i Metohiji je izbegnuta samo zahvaljujući opreznom i odgovornom ponašanju naših tamošnjih ljudi i predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića, stoga nema potčinjavanja obmani da Kurti i (zamjenik  premijera Kosova, Besnik) Bislimi pokušavaju da urade kroz ovu odluku, smatrajući da su spremni na kompromis. To je zato što, sve što rade, rade u okviru dugoročnog cilja proterivanja srpskog naroda sa Kosova, a Beograd to neće dozvoliti“, rekao je on.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će građani na sjeveru moći da koriste poreske olakšice do 31. marta nakon preregistracije automobila u RKS. Upitan da li ova odluka znači odlaganje roka za registarske tablice, on je rekao da Kosovo nije odložilo primjenu odluke, već smo je „eskalirali i sekvencirali”.

Kurti je ponovio da su registarske tablice sa srpskim akronimima za gradove Kosova nelegalne.

Rok za preregistraciju automobila sa registarskim tablicama koje je ranije izdavala Srbija ističe 31. oktobra, a Vlada je saopštila da ovom novom odlukom pokazuje ozbiljnost da odluku koju je donela sprovodi, ali „i da im da šansa koji su zainteresovani za integraciju“.