Kurti poziva Srbe da preregistruju vozila na RKS tablice, “dezinformacije predstavljaju opasnost po građane”

Premijer Kosova Aljbin Kurti, na početku sjednice Vlade Kosova, obratio kosovskim Srbima povodom dvije odluke o reciprocitetu, pozvavši ih da preregistruju vozila na RKS tablice.

Kurti je tokom sastanka rekao da je za vrijeme postavljanja barikada vođena kampanja dezinformacija, dok je naglasio da današnje dezinformacije predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost.

„Prenamjena registarskih tablica vozila iz ilegalnih u RKS služi redu, zakonu, javnoj sigurnosti i slobodnom kretanju. Doprinoseći ovim ciljevima možete imati koristi od oslobađanja od plaćanja carine, administrativne takse, takse za registarske tablice itd., što ukupno iznosi oko 5 hiljada eura”, rekao je Kurti.

On je govorio i o odluci da za izdavanje potvrda za ulazak i izlazak od strane Kosova. Prema njegovim riječima, ova odluka ne ograničava slobodu kretanja.

“Prosečno vreme čekanja je 20 sekundi… dok za isti iznos sada 11 godina svaki put kada putujemo u Srbiju moramo da čekamo između 10 i više od 60 minuta”, rekao je Kurti.

On je rekao da nije tačno da će srpska dokumenta biti oduzeta na granici u zamenu za kosovska za ulazak i izlazak.

“Ulazno-izlazni dokument je dodatni dokument i besplatan je”, rekao je.

Premijer republike je dalje naveo da živimo u izazovnoj eri, stoga je potrebna dodatna briga.

“Dezinformacije danas predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost… Još jednom vas pozivam da pažljivo pratite saopštenja naše Vlade, provjerite izvore vijesti i ne dozvolite da vas dezinformišu oni koji ciljaju na destabilizaciju. Naša informativna kampanja za registraciju automobilskih tablica neće prestati ni nakon 1. septembra, kada ćemo ponovo početi da provodimo te dvije odluke”, rekao je šef izvršne vlasti.

Zahvalivši građanima na strpljenju, Kurti je na kraju rekao da barikade koje se obično postavljaju na sjeveru ne dolaze odozdo, već se postavljaju odozgo.

On je rekao da Kosovsku policiju i druge bezbednosne institucije čine naši građani bez razlike i da su na usluzi svim građanima bez razlike.

Inače, Vlada Kosova je pre nedelju dana donela dve odluke.

Svakom licu koje se pojavi da pređe državnu granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije na graničnim prelazima biće dostavljen deklaracijski list koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta.

U međuvremenu, Vlada drugom odlukom omogućava registraciju vozila RKS registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „ DA” ili “ĐA” od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine preneo je Kosova info.