Kurti sa izaslanicima: Traži da pozovu na procesuiranje počinioca nasilja, vladavina prava uslov za izbore i povlačenje KP

Vladavina prava je uslov za slobodne izbore, ali i za to da se „proporcionalno smanji“ broj policajaca u opštinskim zgradama na Sjeveru Kosova, poručio je premijer Aljbin Kurti. To je kazao na sastanku sa izaslanicima EU i SAD, od kojih je zatražio da pozovu na prekid nasilja na Sjeveru i procesuiranje i kažnjavanje počinilaca.

Uoči završetka jedanaestog dana od izbijanja nove krize na Sjeveru Kosova, izaslanici Evropske unije i SAD-a doputovali su u Prištinu, gdije su se sastali sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Sinoć su, nakon završenog sastanka, ponovili ono što sto govore već danima – potrebni su deeskalacija, novi izbori i okretanje dijalogu.

Eskobar, koji je uoči dolaska još jednom zatražio od Kurtija da povuče gradonačelnike i policiju iz opštinskih zgrada i da hitno krene sa razgovorima o formiranju ZSO, nakon sastanka je kazao da se nada da će da ga posluša.

Lajčak je, govoreći o novoizabranim gradonačelnicima, podcrtao da oni nemaju legitimitet, navodeći da je u interesu svih da ove funkcije vrše oni koji ga imaju.

Kasno sinoć oglasio se Kurti, koji je i sam u više navrata poručivao da je spreman da organizuje nove lokalne izbore na Sjeveru Kosova.

On, međutim, kaže da „samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore“.

„Takva bi trebalo da bude predizborna kampanja“, naglasio je Kurti.

Kaže i da kandidati i birači na novim izborima moraju da se „takmiče i učestvuju bez straha i pretnji“.

Iz Kurtijevog kabineta naveli su da je sa Eskobarom i Lajčakom ujedno razmjenjivao mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju situacije na Sjeveru i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Kurti, koji je ugostio izaslanike zajedno sa prvim potpredsjednikom kosovske vlade, Besnikom Bisljimijem (Bislimi), zahvalio im se na, kako kaže, „kontinuiranom interesovanju i dobroj volji za riješenje“.

Sa druge strane, još jednom je za novonastalu situaciju na Sjeveru optužio „ekstremiste“ i „kriminalne grupe“.

„Premijer je rekao da je put dalje da se odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbijednosne agencije i novinare“, navodi se u saopštenju.

Kurti je ujedno zatražio od Brisela i Vašingtona da „pozovu na prekid nasilja i procesuiranje i kažnjavanje počinilaca“.

„Red i zakonitost bi svakako proporcionalno smanjili broj policajaca u zgradama opština u tri sjeverne opštine“, odgovorio je Kurti i na drugi zahtijev međunarodne zajednice.

Na kraju iskazuje „bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru vjeru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa“.

Eskobara i Lajčaka danas očekuju novi sastanci, a između ostalog – sa kosovskom predsjednicom, pa zatim i predstavnicima opozicije.

Dvojica izaslanika potom putuju za Beograd, gde će se sastati sa srpskim predsjednikom.