Kurti sa kandidatima stranke za predstojeće izbore; LVV: „Upravljaće opštinama na Sjeveru“

Nedelju dana uoči vanrednih lokalnih izbora na Sjeveru Kosova, premijer Kosova, u društvu više ministara i čelnika Samoopredeljenja, razgovarao je sa kandidatima svoje stranke za gradonačelnike.

Samoopredeljenje se večeras oglasilo na Fejsbuku navodeći da je Kurti razgovarao sa Erdenom Atićem koji se i za prethodne izbore kandidovao za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, Fljatronom Hasanijem – kandidatom za Zubin Potok, Fetahom Pecijem – za Zvečan i Ljuljzimom Hetemijem kandidatom stranke za Leposavić.

„Kurti je, kao premijer, podijelio uvjerenje da će ovaj izborni proces proteći kako treba, i da to treba da bude demokratski proces, miran i bez incidenata, sa slobodnim i visokim učešćem građana u sjevernim opštinama“, naveli su iz Samoopredeljenja.

Kurti je kandidatima poželeo dobru i uspešnu izbornu kampanju, i „uvjerio“ četiri kandidata da će Samoopredeljenje da im pruži „snažnu podršku“.

„Broj 115 je broj naše pobijede, broj naših kandidata koji će upravljati opštinama na Sjeveru naše zemlje“, poručili su iz Samoopredeljenja.

Kurti je sa kandidatima za gradonačelnike razgovarao u društvu ministra lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija, ministra unutrašnjih poslova, Dežljalja Svećlje, generalnog sekretara Samoopredeljenja, Alljima Rame, predsjedavajućeg LVV u Mitrovici, poslanika Armenda Muje.

Podsjetimo, ostalo je još šest dana do održavanja vanrednih izbora na Sjeveru Kosova.

Centralna izborna komisija utvrdila je nedavno i objavila spisak biračkih centara, kao i mjesta za predstojeće izbore na Sjeveru.

Ukupan broj biračkih centara je 19, od čega 6 redovnih, a 13 alternativnih, sa ukupno 34 biračka mjesta. CIK je sada odlučio da smanji broj redovnih biračkih centara, a poveća broj „kontejnera“.

Kako su juče naveli u CIK-u, spisak biračkih centara je pripremljen u saradnji i koordinaciji sa kosovskim organima bezbijednosti. Na ovom spisku nema školskih ustanova koje funkonišu po srpskom sistemu, a koje su se, inače korišćene kao birački centri za prethodne izborne procese, odnosno za one koje nije bojkotovala Srpska lista.

Da Srpska lista bojkotuje ove izbore, a sve do formiranja Zajednice srpskih opština, potvrđeno je i nakon ovonedeljnog sastanka srpskog državnog vrha sa čelnicima ove stranke.

Za to vrijeme vlast u Prištini, slično kao i Kurti danas, iznosi uvjerenje da će izborni proces da se završi mirno i poziva Srbe da izađu u što većem broju.

I dok pojedine NVO koje prate izborne procese poručuju da trenutne okolnosti ne omogućavaju slobodne i fer izbore na Sjeveru, Priština naglašava da postoje uslovi da ovaj proces prođe nesmjetano, ali i da će svako ko izbore bude ometao odgovarati.

Lokalni izbori koji su zakazani za 23. april, trebalo je da se održe decembra mjeseca prethodne godine, ali su odloženi.

Izbori su raspisani nakon što su Srbi sa Sjevera, novembra mjeseca prošle godine, napustili kosovske institucije, uključujući opštine, kosovsku vladu, skupštinu, ali i opštinske izborne komisije.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za Sjever, na mjesta četiri predsjednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Sjeveru, sa namjerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija i razlog za odlaganje datuma izbora.

Srpska lista je ubrzo po raspisivanju ovih izbora saopštila da na njima neće učestvovati.

Isto su poručili i 9. marta, odnosno, nakon odlaganja datuma za održavanje izbora, tražeći da se ispune njihovi zahtijevi – formira Zajednica srpskih opština i povuku specijalne jedinice sa Sjevera.

Na predstojećim izborima u četiri opštine na Sjeveru iz srpske zajednice učestvovaće samo Aleksandar Jablanović kao kandidat Partije Kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića, i Slađana Pantović kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana.