Kurti sa poslanicima EP o zahtijevu za članstvo u EU

Uoči najavljenog podnošenja zahtijeva Kosova za članstvo u EU do kraja godine, premijer, Aljbin Kurti, kaže da je sada pravi trenutak. Onim članicama EU koje nisu priznale Kosovo poručuje da je „dodela statusa kandidata Kosovu samo početak puta ka punopravnom članstvu“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se sinoć poslanicima Evropskog parlamenta online na diskusiji na temu „Aplikacija Kosova za članstvo u EU: Kako će to biti uspjeh za cijelu Evropu”.

Kurti je na ovom panelu u organizaciji evropskog poslanika, Lukasa Mandela, kazao da je odluka o apliciranju u skladu sa težnjama građana Kosova koji, tvrdi, „duboko veruju da je njihova budućnost u Evropskoj uniji“.

Kaže da Kosovo teži ispunjenju obećanja EU koje je izneto pre skoro 20 godina na samitu u Solunu, a nedavno i na Samitu u Tirani – o ubrzanom procesu članstva.

Precizira da je sada pravi trenutak jer je, kako kaže „Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu“.

„Pravo je vrijeme da Kosovo, kao najdemokratskija zemlja koja napreduje, aplicira za članstvo u domu demokratije. To je prirodan korak koji treba da pozdrave demokratske zemlje u EU“, rekao je i pohvalio se izvještajima i rangiranjima Kosova od strane međunarodnih organizacija.

Kurti se posebno obratio članicama EU koje nisu priznale Kosovo, navodeći da zahtijev Kosova za članstvo ni na koji način ne umanjuje angažovanje u dijalogu sa Beogradom.

„Naprotiv, riješavanje preostalih sporova sa Srbijom je obostrani interes da Kosovo postane punopravni član Evropske unije. Davanje statusa kandidata Kosovu je samo početak našeg puta ka punopravnom članstvu“, poručio je.

Kaže da je u potpunosti svjestan da je neophodno uzajamno priznanje kako bi Kosovo i Srbija postale članice EU.

„Ali proces ka članstvu ne smije da se zaustavi“, naglasio je Kurti.

Kurti se zahvalio Evropskom parlamentu na kontinuiranoj podršci Kosovu, kako u slučaju liberalizacije viznog režima, tako i za članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući, kako kaže, Savjet Evrope.

Premijer Kurti, na poziv poslanika u Evropskom parlamentu Lukasa Mandla, sinoć se direktnom vezom obratio poslanicima EP, učestvujući u raspravi na temu: „Aplikacija Kosova za članstvo u EU: Kako će biti uspijeh za cijelu Evropu“