Kurti sa predstavnicima Francuske, Italije i Njemačke o sastanku sa Vučićem, i on se žali da BG krši sporazum

Nižu se reakcije prištinskih zvaničnika koji optužuju Beograd za kršenje Ohridskog sporazuma. Njima se pridružio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, a kritike na račun Beograda izneo je na sastanku sa predstavnicima zemalja Njemačke, Francuske i Italije.

Premijer Kosova ugostio je sinoć ambasadora Francuske, Olivijea Geroa, ambasadora Italije Antonela De Riua, i zamjenika ambasadora Njemačke, Matijasa Konrada. Dva dana nakon što je Komitet ministara država članica Savjeta Evrope podržao prijavu Kosova za članstvo u SE, Kurti se zahvaljuje na podršci njihovih zemalja.

Navodi da je ovo jedan od najvećih koraka Kosova od proglašenja nezavisnosti.

Kurti je sa međunarodnim predstavnicima razgovarao i o procesu implementacije Osnovnog sporazuma koji su zapravo inicirale Njemačka i Francuska.

Osvrnuli su se na predstojeći susret Kurtija i Vučića Briselu.

„Kurti je ponovio svoju posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj implementaciji Osnovnog sporazuma“, navode iz kosovske vlade.

U vezi sa predstojećim sastankom na visokom nivou, Kurti je kazao ambasadorima da očekuje konstruktivan angažman koji će obezbijediti potpunu primjenu svih dogovorenih članova, bez odlaganja.

Kurti je, sa druge strane, kako se naglašava u saopštenju, ukazao na, „uzastopna ponašanja i postupke Srbije koji su u suprotnosti i krše Osnovni sporazum“.

„Ovaj sporazum ima punu podršku Njemačke, Francuske i Italije, kao i drugih zemalja članica EU i Sjedinjenih Američkih Država“, podrcrtavaju iz Kurtijevog kabineta.

Naglašavaju da je Kurti zamolio predstavnike Njemačke, Francuske i Italije da nastave sa pružanjem podrške u vezi sa ovim pitanjem do potpune implementacije.

Premijer Kurti je samo jedan od više prištinskih zvaničnika koji sve aktivnije optužuju Srbiju za kršenje sporazuma, kako onih koji su postignuti u Briselu, tako i najnovijeg, koji je dogovoren u Ohridu.

Srbiju su optuživali da se „mješala“ u izbore koji su ovog vikenda održani na Sjeveru Kosova, odnosno da je pretila biračima kako ne bi glasali, te da je uslijed toga bila mala izlaznost.

Ujedno, samo dan kasnije, a nakon što je Komitet ministara država članica Savjeta Evrope podržao prijavu Kosova za članstvo u SE, kritikovali su Beograd zbog toga što je lobirao i glasao protiv donošenja ove odluke.

„Srbija je za manje od 24 sata dva puta prekršila Briselsko-Ohridski sporazum“, konstatovala je potom kosovska predsjednica, Vjosa Osmani. Smatra da je „stranim mješanje u izbore“, prekršen drugi, a protivljenjem članstvu Kosova u Savjet Evrope četvrti član ovog sporazuma.

Beograd, sa druge strane, optužuje Prištinu za okupaciju Srba, navodeći ujedno da su izbori nelegitimni, dok na kritike u vezi sa Savjetom Evrope uzvraća podsjećanjem da već 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opština. Za vlast u Srbiji je ispunjenje ove obaveze prioritet i polazna tačka nakon koje slijedi implementacija drugih obaveza.