Kurti sa šefom OEBS-a o izborima na Sjeveru: Uslovila ih potreba za normalnim funkcionisanjem institucija

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu, Majklom Devenportom. Fokus razgovora bili su predstojeći vanredni lokalni izbori na Sjeveru Kosova.

Premijer Kosova razgovarao je sa šefom OEBS-a, misije koja inače nadgleda sve izborne procese na Kosovu, o zajedničkim oblastima saradnje.

„Premijer je istakao važnost održavanja lokalnih izbora kao ustavne i zakonske obaveze, kao i proceduralnog i demokratskog legitimiteta u institucijama koje služe građanima“, navodi se u saopštenju.

Precizira se da je potreba za normalnim funkcionisanjem sistema institucija uslovila održavanje izbora.

Manje od nedelju dana ostalo je do održavanja lokalnih izbora na Sjeveru Kosova, koji su zakazani za 23. april.

Uoči ovog izbornog procesa koji je za Beograd „antisrpski“, koji Srpska lista bojkotuje i zahtijeva formiranje ZSO kao uslov za učešće, a dok članovi kabineta Aljbina Kurtija pozivaju Srbe da glasaju, sve češće se razmenjuju optužbe na relaciji Beograd-Priština.

Nova „razmjena“ uslijedila je danas, kada je direktor Kancelarije za KiM, saopštio da Aljbin Kurti želi da „okupira Sjever“, te iznijeo tvrdnju da Srbi neće da glasaju, a šef kabineta kosovske predsjednice optužio Srbiju da se meša u izbore i zastrašuje Srbe.