Kurti nakon nedavnih incidenata na sjeveru Kosova osudio napade i sastao se sa ambasadorom SAD-a

Pre dvije godine, 2020, premijer Aljbin Kurti se hvalio da ne postoji niko na koga se može uticati.

Čak i donekle opuštenost, šef kosovske vlade je to pokazao novinarima u nedijelju, 12 sati prije početka reciprociteta sa dokumentima Srbiji.

Ali samo 8 sati poslije i 4 prije stupanja na snagu, situacija na sjeveru Kosova se zaoštrila i promijenila, kao i Kurtijev stav.

Samo 5 minuta pre početka implementacije, Vlada na čelu sa Kurtijem odložila je odluku za mjesec dana na zahtijev američkog ambasadora Džefrija Hoveniera.

Premijer je u ponedijeljak rekao da je izrazio spremnost da smiri situaciju na sjeveru, čemu je, kako je rekao, doprineo i američki diplomata u Prištini.

Nakon tenzija od 31. jula, Vlada Kosova odlučila je da odloži sprovođenje reciprociteta sa Srbijom do septembra. Odluka je donijeta nakon sastanka šefova država sa američkim ambasadorom na Kosovu Džef Huvnijerom, kao i komunikaciji sa Evropskom unijom.

Premijer Aljbin Kurti, u društvu supruge i ćerke, viđen je u jednom prištinskom kafiću, zajedno sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenirom i njegovom suprugom.

Kao što se vidi na fotografiji, Kurti izgleda opušteno u razgovoru sa Hovijerom. U međuvremenu, šef diplomatije EU Žozep Borel, posle nedeljne napete situacije, pozvao je premijera Kurtija i predsjednika Srbije Vučića na sastanak u Brisel.

To je za medije potvrdio portparol EU Peter Stano i dodao da EU sa zabrinutošću prati situaciju na sjeveru Kosova.

„EU je bila i ostaje u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom u cilju smirivanja tenzija, u bliskoj koordinaciji sa EULEX-om, KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD”.

“Nakon što je Kosovo prihvatilo zahtjev predstavnika za vanjsku politiku Evropske unije Borela i SAD-a za odlaganje planiranih mjera u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, pod uslovom da se uklone sve barijere, EU je pozvala obije strane treba da se sastane u Briselu da razgovaramo o daljem putu”, rekao je Stano.

Inače, Republika Kosovo neretko primenjuje mjere reciprociteta prema državi Srbiji.

Nedavne odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za srpske registarske tablice i dokumenta jedna su od nekoliko mera koje je Kosovo primenilo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Kosovo je primijenilo prvu mjeru reciprociteta prema Srbiji u julu 2011.

Pet godina kasnije, u martu 2016, Kosovo je uspostavilo mjere reciprociteta prema Srbiji u transportu nafte i gasa.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnologije na čelu sa Arsim Bajramijem je 2016. godine utvrdilo mjere reciprociteta prema Srbiji u pogledu udžbenika na srpskom jeziku.

Četiri godine nakon toga, 2020. godine, Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, uspostavila je mjere reciprociteta za srpsku robu.

Šef republičke Vlade Kosova Aljbin Kurti odlučio je 31. marta ove godine da se oznake fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i druga prateća dokumenta, koriste u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi ​​na Kosovu.

Vlada Kosova, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, 20. septembra 2021. godine uspostavila je mjere reciprociteta za srpske registarske tablice.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je stav da će odluka o primjeni reciprociteta u odnosu na dvije odluke Vlade biti odložena do septembra, kada budu uklonjene sve barikade. Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom unutrašnjih posova Dželjalj Svečljom rekao da se nasilje neće tolerisati.

“Nijedna mjera koju su preduzela naša tijela ne poduzima se na osnovu etničke identifikacije. Nasilje se neće tolerisati”, rekao je Kurti.

Kurti je, zahvalivši se na zalaganju američkog ambasadora na Kosovu, rekao da razumije zabrinutost koju je izrazila EU, a koja je, prema njegovim riječima, proizašla iz srpske propagande povodom odluka Vlade Kosova.

On je zatražio od međunarodne zajednice da osudi dijelovanje kriminalnih grupa na sjeveru.

“Međunarodna zajednica mora da osudi nasilje i agresiju bandi koje podstiče Srbija”, rekao je Kurti.