Kurti telefonirao Šoleu: Za normalne odnose, pored priznanja u srži, uzeti u obzir i prava manjina

Uoči nove runde pregovora u Briselu, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kosovski premijer Kurti razgovarao ja sa savjetnikom Stejt departmenta, Derekom Šoleom.

Kako je saopštila večeras kosovska vlada, Kurti je sa američkim zvaničnikom razgovarao telefonskim putem, potvrdivši svoj pozitivan stav o evropskom predlogu – „kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa“.

Kaže da se, između ostalog, u obzir moraju uzeti i prava nacionalnih manjina.

„Za normalne, evropske i dobrosusjedske odnose, premijer Kurti je naglasio da pored uzajamnog priznavanja u srži sporazuma, moramo uzeti u obzir i prava nacionalnih manjina“, kažu iz kosovske vlade.

Kurti je američkom zvaničniku ujedno zahvalio za podršku tokom procesa dijaloga i stalnu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, ali i njemu lično.

U saopštenju kosovske vlade, nije navedeno šta je tokom ovog telefonskog razgovora, Kurtiju poručio Šole.

Novi susret premijera, Kurtija i srpskog predsjednika, Aleksandra Vučića zakazan je za ponedeljak. Sazvao ga je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti cijelodnevan, a na njemu će biti riječi o evropskom predlogu o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, za koji se iz EU nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

I dok Kurti takođe očekuje da će tema sastanka biti evropski prijedlog, a ne „interes jedne strane“, srpski predsjednik u Brisel odlazi sa drugačijim očekivanjima.

On nema namjeru da u Brisel ide „turistički“, već ga zanima Zajednica srpskih opština i za njega će to biti glavna tema.