Kurti traži podršku od Švicarske za članstvo Kosova u Savjetu Evrope

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Švicarske podršku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Kurti je u intervjuu za NZZ rekao da su Kosovu za članstvo u Savjetu Evrope potrebni prijatelji koji pružaju pravi uvid u nas, prenosi Klan Kosova.

Cilj Kosova je da se slijedeće godine pridruži Savjetu Evrope, rekao je Kurti za ciriški list.

Prije svega, to je geopolitičko pitanje. Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) ne priznaju Kosovo. “Treba nam pomoć iz Švicarske”, rekao je Kurti. Intervju za Neue Zurcher Zeitung objavljen je nakon sastanka pre nedelju dana sa predsjednikom Konfederacije Alanom Bersetom.

Švicarska podržava članstvo Kosova u Savjetu Evrope, saopštilo je nakon razgovora Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova (DFI) i dodalo da bi to omogućilo svim stanovnicima zemlje, a samim tim i pripadnicima srpske manjine i drugih zajednica, da imaju pristup . u Evropskom sudu za ljudska prava.

Sa svoje strane, Berset je tokom razgovora istakao podršku Švicarske procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i pozvao obije zemlje da sprovode Briselski i Ohridski sporazum, dogovoren u proljeće.

Međutim, dva dana nakon sastanka došlo je do teških sukoba na sjeveru Kosova naseljenom Srbima.

Savezno ministarstvo spoljnih poslova (DFA) osudilo je napad na kosovsku policiju “najoštrije” i apelovalo na smirenost. Autori ovog čina nasilja moraće da odgovaraju, piše DFA .