Kurti za Bi-Bi-Si: Spremni za izbore na sjeveru, ali prvo vladavina prava

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti danas je u intervjuu za britanski javni medij Radio Bi-Bi-Si govorio o dešavanjima na Kosovu i nasilju na sjeveru zemlje koje su demonstranti koristili i to prema nego su režirani iz Beograda.

Šef izvršne vlasti je rekao da nasilje mora da prestane i da kriminalci moraju da odu, ili da budu poslati u zatvor, prenosi RTK live. On je govorio o gradonačelnicima opština na sjeveru, koji bi trebalo da budu na funkciji i da je imovina opština vlasništvo Republike Kosovo.

On je rekao da na sjeveru zemlje postoje paralelne strukture u režiji Srbije. Kurti je rekao da je Vučić autokrata. Kurti je rekao da gradonačelnici opština na sjeveru Kosova imaju legitimitet, ali je spreman da razgovara o održavanju novih opštinskih izbora na sjeveru, ali prvo mora da postoji vladavina prava na sjeveru. Šef vlade je rekao da je Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu. On je napomenuo da u Vladi Kosova postoji srpski ministar sa Kosova Nenad Rašić.

Kurti je govorio i o poziciji Srbije, koja je saveznik Rusije.

Kurti je upitan da li ga zabrinjavaju stavovi internacionalaca, koji su pomogli Kosovu u ratu i nezavisnosti.

„Mi smatramo Ameriku i EU, zapadni svjet, kao neprikosnovene partnere. Ali ne možemo dozvoliti da demokratska republika padne u ruke fašističke milicije koju predvodi Miloševićev ministar propagande. Nisu se ogradili od Miloševića, nisu se ogradili od Putina, Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji. Neki mogu da zakomplikuju stvari, ali situacija je jednostavna“, izjavio je Kurti.

Bi-Bi-Si javlja da je nasilje na sjeveru Kosova počelo 24 godine nakon intervencije NATO-a, prenosi RTKlive.