Lajčak najavio susret sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Mirosav Lajčak, najavio je buduće odvojene sastanke sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem,  glavnim pregovaračima strana u Briselskom dijalogu.

Poslednjih dana bio sam zauzet u Briselu, gde smo se zajedno sa mojim timom pripremali za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane“, napisao je Lajčak na mreži Fejsbuk, uz komentar da je:

„Imao i niz pronicljivih diskusija i angažmana“.

Osim suptilne najave budućeg sastanka, bez preciziranja kada će da se održi, Lajčak nije izneo više detalja.

Skoro mesec dana kasnije, odnosno pre dva dana, Lajčak je izvestio da su Kosovska energetska kompanija (KEDS) i Eletrosever potpisale komercijalni ugovor predviđen Mapom puta o energetici koja je dogovorena još juna meseca prošle godine.

On je u današnjoj objavi ponovo pozdravio ovu odluku.

„Dve kompanije KEDS i Elektrosever potpisale su dugoočekivani komercijalni ugovor. Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta uz EU i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa“, napisao je Lajčak.

U međuvremenu se oglasila i kompanija KEDS navodeći da je ovo „istorijski trenutak“, te da će sada uslediti saradnja sa Elektroseverom „koja će biti ključni uspijeh za usluge distribucije i investicije“ na Sjeveru Kosova.

Iako je vest o zaključenju komercijalnog ugovora Lajčak obelodanio još u subotu podne, i dalje izostaju zvanične reakcije Prištine.

Aleksandar Vučić je bio jedini od srpskih zvaničnika koji je prokomentarisao zaključenje ugovora i to dan kasnije, odnosno juče.

Kratko je poručio da je zadovoljan, te da se njime „izbjegava svaka mogućnost da narod na Sjeveru Kosova ostane bez električne energije“.