Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Barikade je bolje ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima

„Ja sam diplomata i mislim da je mnogo bolji način ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima“, poručio je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Tačno nedelju dana od prethodne posjete Prištini, Miroslav Lajčak danas ponovo boravi na Kosovu, a usled najnovijih tenzija i barikada na čak pet mjesta na Sjeveru.

Situaciju na Sjeveru ocijenio je kao veoma tešku, a atmosferu zagrejanom.

„Ovo nije dobro i ne mislim da možemo da priuštimo da samo čekamo da se nešto loše desi. Tenzije ne pomažu nikome i ne mislim da je iko srećan zbog situacije na Sjeveru Kosova“, kazao je u kratkoj izjavi medijima okupljenim ispred zgrade vlade Kosova.

Sa Kurtijem je, kaže, imao dug razgovor, ali detalje nije iznosio jer je „u sred svoje misije“.

Ujedno je najavio i susret večeras sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a, kako bi procijenili situaciju na terenu i pokušali da nađu moguća riješenja.

Na pitanje novinara da li će tražiti od KFOR-a da ukloni barikade, kaže da je on diplomata i misli da je bolje riješenje uklanjanje barikada kao rezultat političkog dogovora.

Sastanku Lajčaka i Kurtija prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar kaže da je Kurtiju prenijeo očekivanja SAD-a o početku razgovora o formiranju ZSO, te izrazio nadu da će se trenutna kriza riješiti brzo.

Dvojica zvaničnika sutra će boraviti i u Beogradu, gde će se sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dolazak Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavio je juče šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i to upravo govoreći o bezbijednosnoj situaciji na Sjeveru Kosova.

Sa druge strane, američki zvaničnik, Gabrijel Eskobar na Kosovu je još od nedelje, a juče i danas je održao niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, ali i sa Srpskom listom i civilnim društvom.

Eskobarova posjeta je, kako je juče potvrđeno, deo redovnih aktivnosti, dok je Lajčakova posjeta uslijedila nakon novog skoka tenzija na Kosovu odnosno barikada koje traju već četiri dana.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Sjeveru od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi spriječili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Sjeveru, a uslijedila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u četvrti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.