Lajčak o sastanku 14. septembra: Pripreme punom parom, nadamo se pozitivnom ishodu

Pripreme za sastanak Dijaloga EU na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim ishodima, optimistično je poručio sinoć Miroslav Lajčak.

U ređanju svojih aktivnosti prošle nedijelje, evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, u centar je stavio predstojeći sastanak visokih pregovarača Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

Premda na terenu dijeluje da nema pomaka u poboljšanju odnosa i uopšte izlasku iz krize, međunarodna zajednica polaže nade u ovaj susret.

Lajčak je potvrdio da je i protekla nedelja bila „prepuna“ pripremnog rada za predstojeći dijalog.

U sredu se u Briselu sastao sa glavnim pregovaračem Prištine i zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem.

„Razgovarali smo o tome kako da unapredimo normalizaciju odnosa“, podsetio je Lajčak.

Kako je u centru dijaloga već duže vrijeme dovršetak dogovora oko energetike, Lajčak je otkrio da se sastao sa direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.

Kao svrhu ovog susreta, opredelio se da javnosti saopšti: „Kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energiji u okviru Dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinijela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine“.

Uspeo je da otputuje i u Berlin, gdije je imao važne razgovore u Kancelariji i njemačkom saveznom ministarstvu inostranih poslova. Sastao se sa političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belmanom i glavnim savjetnikom za spoljnu i bezbijednosnu politiku njemačkog kancelara Jensa Plotnera.

„Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u Dijalogu, podijelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Njemačke i dalje su od neprocijenjive vrijednosti“, naveo je Lajčak.

Po povratku u Brisel u četvrtak uveče, imao je susret i sa izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

„Razmenili smo mišljenja o nedavnim dešavanjima u regionu. Uvek je cijenjena ocijena lorda Piča o bezbijednosnoj situaciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti“, nije štedeo komplimente Lajčak.

Za to vrijeme, ni Kurti, ni Vučić nisu iznosili ovako optimistična očekivanja. Naprotiv.