Lajčak odvojeno sa Bisljimijem i Eskobarom o posjeti PR, modalitetima implementacije i primjeni sporazuma

Dan nakon novih razgovora u Briselu, izaslanik EU, Miroslav Lajčak, sastao se sa šefom pregovaračkog tima Prištine, Besnikom Bisljimijem, kao i izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Ekosbarom.

Lajčak je u kratakoj objavi na Tviteru najavio da će skorije posjetiti Prištinu.

„Radujem se mojoj skoroj posjeti Kosovu kako bismo razgovarali o modalitetima implementacije“, naveo je Lajčak sinoć u objavi na Tviteru nakon razgovora sa Bisljimijem.

Kaže i da je naglasio važnost dogovora o implementacionom aneksu, a kako bi se garantovalo da će sve dogovoreno biti sprovedeno.

Lajčak je istog dana u Briselu razgovarao sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom.

Sastali su se kako bi koordinisali slijedeće korake uoči novog sastanka.

„Složili smo se o važnosti dogovora o modalitetima implementacije i potrebi implementacije svih postojećih sporazuma“, poručio je Lajčak.

U Briselu je u ponedijeljak održana nova runda dijaloga na visokom nivou, nakon koje je saopšteno da su se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti usaglasili da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.

Ovu izjavu su pratila donekle konfuznog tumačenja u javnosti da li je ili nije postignut sporazum. Juče, međutim, nije bilo potpisavanja dokumenata, što je očekivao Kurti, dok je, sa druge strane, stigla potvrda da će se o planu implementacije razgovarati u budućnosti.

Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Dokument ima 11 članova i preambulu u kojem se navodi da će dvije strane uzajamno razvijati dobrosusjedske odnose na osnovu jednakih prava. Uzajamno će priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske oznake i carinske pečate. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i razmjeniće stalne misije.

I dok iz međunarodne zajednice stižu poruke podrške i čestitke uz pozive na potpisivanje „Mape puta“ za implementaciju, te se najavljuju nove posjete Lajčaka i mogući susreti u martu u Sjevernoj Makedoniji, opozicija u Prištini, ali i u Beogradu snažno kritikuje vlast, odnosno, svako svoje lidere – za izdaju nacionalnih interesa.

Za kosovsku predsjednicu su, međutim, nova dešavanja u sklopu dijaloga „pozitivni momenti“, ali su joj „teški“ dijelovi o zaštiti za SPC i samoupravi za srpsku zajednicu. Kurti se, sa druge strane žali da je srpski predsjednik odbio da potpiše dogovor.

Vučić, sa druge strane, optužuje Kurtija da je on odbio da pristane da formira ZSO, dok sa druge strane, za sebe kaže da je odbio da potpiše Evropski prijedlog jer je „defakto priznanje Kosova“ čemu se protivi, zajedno sa članstvom Kosova u UN.

Kaže da tek treba da se razgovara „kako bi se dogovorilo šta je to što će da se implementira“.

Vučić je ujedno najavio da će Lajčak da posjeti Beograd i Prištinu upravo zbog implementacionog plana, tj. kako bi obije strane iznijele svoje prijedloge.