Lajčak: Ostaje dva mjeseca da se pronađe riješenje za registarske tablice, predložili smo neke ideje 

Ostaje rok od dva mjeseca da se pronađe riješenje za pitanje registarskh tablica, rekao je za Euronews Srbija specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je naveo da vjeruje da će riješenje biti pronađeno i da su neke ideje predložene partnerima. 

Na pitanje novinara Euronews Srbija o riješenju za registarske tablice i navodima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da nije optimističan da će se riješenje naći do 1. septembra, Miroslav Lajčak je naveo da ne misli da bi riješenje trebalo tražiti do tog datuma.

“Ta odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva mjeseca da nađemo riješenje,. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsjednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva mjeseca za riješavanje, ja verujem da ćemo naći riješenje”, rekao je Miroslav Lajčak koji prisustvuje strateškom forumu na Bledu.
Upitan o tome kako on vidi to riješenje za tablice rekao je da ne želi da ulazi u detalje. 

“Posebno zbog toga što smo mi predložili neke ideje našim partnerima. Tako da ne bi bilo dobro da ja sada izađem javno. Ja bih želeo da kažem da bi stvarno bilo bolje, umjesto da riješavamo krize, da možemo da se posvjetimo suštini procesa, normalizaciji. Da ljudi žive normalno, da ne treba da razmišljaju šta će biti sutra, za nedelju dana, za mjesec dana. I ja vjerujem da ćemo stići tamo. Imali smo prvi razgovor između dva lidera pre dve nedijelje u Briselu na tu temu, i on je pokazao da oni mogu da razgovaraju iako se ne slažu po mnogim pitanjima”, rekao je Miroslav Lajčak. 

Na pitanje da li je taj prostor od dva mjeseca potvrđen i sa prištinske strane, specijalni izaslanik EU je rekao:

“Da, naravno”. Ta kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva mjeseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva mjeseca da pronađemo riješenje, kao što smo pronašli u vezi ličnih karata”, naveo je Lajčak i dodao da on mora da bude optimista, preneo je portal kosovo online.