Lajčak sa Kurtijem kako bi se detaljno pripremili za sastanak 2. maja

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak saopštio je da se sastao sa premijerom Aljbin Kurtijem kako bi se pripremio za sastanak 2. maja, koji će biti održan u okviru dijaloga Kosovo-Srbija.

Lajčak je putem objave na Fejsbuku napisao da je njegova sedmica počela i završila u zemljama koje su, prema njegovim riječima, Balkan na vrhu dnevnog reda.

On je dodao da je tokom boravka u Beču tokom panel diskusije na Univerzitetu Vebster govorio o normalizaciji odnosa i uticaju na širi region.

“Po povratku u Brisel, imao sam jednu od mojih redovnih razmjena sa socijaldemokratama u Evropskom parlamentu, koji pomno prate region i redovno putuju i komuniciraju sa Balkanom. I završio sam svoju nedelju na suncu, gde sam prisustvovao Delfi ekonomskom forumu u drevnom gradu Delfima. Grčka, kao susjed Balkana, dobro poznaje i razumije region i stoga je forum posvetio posebnu pažnju budućnosti regiona. Informisao sam svog dobrog prijatelja, ministra inostranih poslova, Nikosa Dendiasa o najnovijim dešavanjima u dijalogu. Sastao sam se s premijerom Aljbin Kurtijem kako bih se detaljno pripremio za sljedeći sastanak na visokom nivou 2. maja, koji će biti posebno važan sastanak”, napisao je on.

Rekao je da je nakon kraćeg zaustavljanja u Briselu ponovo na putu za Bosnu i Hercegovinu.

“Ovog puta idem u Bosnu i Hercegovinu kako bih se sastao sa nizom sagovornika i stekao utisak o stavovima, zabrinutostima i snovima ljudi u zemlji koja mi je veoma prirasla srcu”, napisao je.