Lajčak: U Ohridu sastanak u okviru dijaloga BG-PR

Kako je to odmah nakon sastanka u Briselu prvo otkrio srpski predsjednik, a potom i visoki evropski zvaničnik, kao i kosovski premijer, slijedeći sastanak koji će okupiti Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija i dvojicu Evropljana održaće se polovinom mjeseca marta u Sjevernoj Makedoniji. Izaslanik EU za dijalog danas precizira da je u pitanju grad Ohrid.

U Briselu je u ponedijeljak održana nova runda dijaloga na visokom nivou, nakon koje je saopšteno da su se Vučić i Kurti usaglasili da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.

Tada je, međutim, izostalo potpisivanje dokumenta, što je očekivao Kurti, dok je, sa druge strane, stigla potvrda da će se o planu implementacije razgovarati u budućnosti.

Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Strane su, ujedno, istog dana dogovorile i slijedeći sastanak, već 18. marta i to u Sjevernoj Makedoniji, gdije evropski šef diplomatije, Žozep Borelj, tada ide u posjetu.

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, putem objave na Tviteru danas je precizirao i u kom gradu. U pitanju je Orhid.

Lajčak je zapravo jutros održao sastanak sa zamjenikom makedonskog premijera, Bojanom Maričićem i to u Skoplju, gdije je u toku Ekonomski forum.

Zahvalivši se Sjevernoj Makedoniji na snažnoj podršci dijalogu, poručio je i da se raduje se slijedećem sastanku u okviru dijaloga BG-PR – u Ohridu kasnije ovog mjeseca.

A dok je za srpskog predsjednika mjesto slijedećeg sastanka samo izbor evropskog zvaničnika, jer će tu biti u tom periodu, za kosovskog premijera izbor Sjeverne Makedonije kao lokacije je simboličan.

Podsjetio je juče, da je u junu 1999. godine upravo u Makedoniji – u Kumanovu potpisana kapitulacija Miloševićeve Jugoslavije i ulazak NATO snaga.

Nakon ovog sastanka, 23. i 24. marta zasjeda Evropski savjet, koji očekuje izvještaj o tome šta su se u Makedoniji dogovorili Priština i Beograd.