Lajčak završio sastanak sa premijerom Kurtijem, iznenađen Vučićevim upozorenjem o novom okviru dijaloga

Završen je sastanak emisara EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Lajčak se prvo sastao sa Kurtijem, a kasnije i sa prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem.

Lajčaku je nakon sastanka rekao da je sa Kurtijem razgovarao o nastavku dijaloga, kao io pripremama za naredni sastanak prenosi Kosova.info.

On je odbio da navede datum slijedećeg sastanka, a naveo je i da je bio iznenađen kada je čuo za novi okvir dijaloga, koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u utorak u izvveštaju Skupštini Srbije.

Nenajavljeni sastanak za medije premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog emisara Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka počeo je u četvrtak popodne u Prištini.

Kako je saopštio portparol Vlade Prparim Krieziu, to je bio razlog zašto je premijer Republike Aljbin Kurti napustio Skupštinsku salu.

„Premijer Kurti održava sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Lajčakom, koji boravi na Kosovu, od 14.00 časova. Zatim nastavlja dnevni red službenih sastanaka. To je razlog zašto nije mogao duže da ostane u Skupštini. Danas je bila tek prva sjednica nove sjednice Skupštine. Spremnost za raspravu u Skupštini nije izostala i nikada neće izostati”, napisao je on na Fejsbuku.

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa prvim zamjenikom premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bislimijem primio je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka.

Tokom sastanka izražena je volja i spremnost koju je Republika Kosovo već pokazala, da se uključi u principijalan i uravnotežen dijalog, od kojeg imaju koristi građani obe zemlje.

Premijer Kurti je ponovio da bi cilj dijaloga trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa obostranim priznavanjem u centru.

Razgovarano je o nastavku pregovaračkog procesa u Briselu i o pripremama za naredne sastanke u okviru dijaloga za punu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije. Premijer Kurti i zamjenik premijera Bislimi zahvalili su g. Lajčaku za njegovu kontinuiranu posvjećenost ovom procesu.

Sastanak sa Lajčakom nije najavljen medijima. Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano je u odgovoru medije rekao da ne treba upozoravati svaku posetu Lajčaka.

„Ove radne posjete, kao i današnja na Kosovu, vrše se u kontekstu guranja napred procesa dijaloga i nastavka razgovora o sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom koji vodi EU“, rekao je on.

Izaslanik EU boravio je prije nekoliko dana na Kosovu, sa višim savjetnicima francuskog i njemačkog lidera. Nakon boravka na Kosovu, bio je i u Srbiji.

Poslednji sastanak na visokom nivou u dijalogu Kosova i Srbije održan je 18. avgusta. Rečeno je da će biti redovnih sastanaka na mjesečnom nivou, dok još nema datuma za eventualni sastanak u mjesecu septembru.