Letonski ministar: Ne postoji konsenzus za članstvo Kosova u Savjetu Evrope

Letonski ministar spoljnih poslova, Krisjanis Karins, izjavio je da među ministrima Savejta Evrope ne postoji konsenzus za članstvo Kosova u ovoj instituciji.

On je na sjednici Parlamentarlne skupštine Savjeta Evrope, na kojoj su bili i poslanici Skupštine Kosova, izjavio da Letonija podržava članstvo Kosova, ali da, prema njegovim riječima, ipak treba da „imamo sličan utisak“ od drugih članica.

„Što se tiče terorističkog napada 24. septembra 2023. godine, realnost je da nema konsenzusa za stolom ministara Savjeta Evrope. Takođe, još uvek nema konsenzusa oko članstva Kosova u Savjetu Evrope. Pitanje ove Skupštine je da se mišljenje iznese Savjetu, jer mi u veću ministara, u vezi sa mnogim pitanjima, pa i ovim, radimo na konsenzualnoj osnovi“, naveo je on.

Povodom srpskih napada na Sevjeru Kosova, na pitanje poslanika Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Besnika Tahirija, Karins je rekao da će, ukoliko se dokaže da je bilo umešanosti spolja, to situaciju učiniti „još više zabrinjavajućom“.

„Naglasio bih da je moje gledište kao ministra spoljnih poslova Letonije, da istragu, naravno, treba preduzeti i ako ispadne da je istina da je bilo umješanosti spolja, kao organizovani napad od strane jedne države, ili same države, to ga čini još više uznemirujućim. Moja zemlja je priznala nezavisnost Kosova, podržavamo članstvo Kosova u Savjetu Evrope, Evropskoj uniji, kao demokratija, ali i nas 34 u ovom Savjetu mora imati slične utiske, kao i 12 koji nisu ovde. Dakle, to je proces i ja ću kao ministar spoljnih poslova Letonije nastaviti u tom procesu, sve dok sam predsjedavajući Savjeta Evrope nastaviću da radim u tom pravcu“, dodao je dalje prenosi Koha.