Lideri EU obezbijeđuju dvije milijarde evra za Balkan

Za razvojnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana važan je i uspjeh samita Evropske unije (EU), koji je održan u četvrtak u Briselu, na kojem je odobrena odluka o pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

Ovo je reklo nekoliko lidera EU po završetku samita u Briselu, govoreći o rebalansu višegodišnjeg finansijskog okvira EU za period 2021-2027.

Lideri EU u četvrtak su usvojili jednoglasnu odluku, obezbijeđujući sporazum Mađarske, koja je odluku nekoliko mjeseci držala blokiranom, za šta je potreban jednoglasan dogovor svih zemalja članica. Ovom odlukom za završetak budžeta EU za naredne četiri godine izdvojeno je ukupno 65 milijardi evra.

Od toga, 50 milijardi evra biće makrofinansijska pomoć Ukrajini, blizu 10 milijardi biće za upravljanje ilegalnim migracijama. Ali 2 milijarde će biti za zemlje Zapadnog Balkana. Oni će biti uključeni u plan EU za ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana. Evropska komisija je ranije predstavila ovaj plan, ali sredstva za to do sada nisu bila obezbijeđena.

Sada je potreban dogovor Evropskog parlamenta kako bi EU mogla da počne da pruža finansijsku pomoć za ekonomski rast u regionu Zapadnog Balkana. Evropska komisija je pomenula ukupan paket od 6 milijardi evra. Ali, od toga će 2 milijarde biti u vidu grantova, dok će 4 milijarde biti povučeno u vidu povoljnih kredita za koje će garancije dati Evropska unija.

Evropska komisija je upozorila da će upotreba ovih alata od strane zemalja regiona biti predmet vladavine prava.

U međuvremenu, za Kosovo i Srbiju postojaće specifični uslovi vezani za napredak u procesu normalizacije odnosa između njih.