Macron i Bach o učešću Rusa na Olimpijadi u Parizu. Dogovor se neće svidjeti Zelenskom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je krajem ove sedmice predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasa Bacha.

U razgovoru u Elizejskoj palati dogovorili su se da će o učešću Rusa i Bjelorusa na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu odlučivati ​​MOK, poručio je to na društvenim mrežama.

Nema timova i delegacija

“U ovom slučaju, naravno, jasno je, nema timova i delegacija. Nema ruskih zastava i himni, nema bilo kakvih nacionalnih simbola.

Samo pojedinci, kao što možemo vidjeti na Roland Garrosu”, rekao je Bach nakon sastanka.

Podsjetio je tako na učešće Rusa i Bjelorusa na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu koje se danas završava u Parizu.

Nijemac Bach nekoliko je puta upozoravao na pretjerano uplitanje vlada u odluke u sportu. To bi, prema njegovim riječima, trebalo biti u isključivoj nadležnosti sportskih organizacija.

Ruski vojni napad na Ukrajinu prošle godine izazvao je isključenje sportista iz obje zemlje iz međunarodnih takmičenja, uključujući Olimpijske igre.

U međuvremenu su neki savezi već dopustili nastupe, uključujući i teniske.

Podržali povratak

Na sjednici Izvršnog komiteta krajem marta MOK je podržao povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja.

Ruski sportisti bi se trebali takmičiti samo kao pojedinci pod neutralnom zastavom bez nacionalnih simbola.

Sportiste obje zemalja, koji su povezani s vojskom i drugim sigurnosnim tijelima, i dalje treba isključiti iz svih vrsta takmičenja, predložio je Izvršni komitet MOK-a nakon sastanka u Lausanni.

Jedan od uvjeta je da se ne dopušta takmičenje sportašima koji su podržavali rusku vojsku u Ukrajini.

Ovakvo stajalište MOK-a izazvalo je i ranije, ali i sada, mnoga protivljenja u Ukrajini i mnogim evropskim i drugim zemljama.

Početkom godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovo je pozvao Macrona da ne dopusti ruskim i bjeloruskim sportašima učešće na Olimpijskim igrama u Parizu zbog vojnog napada na njegovu zemlju.

Olimpijski komitet Ukrajine zaprijetio je bojkotom Olimpijskih igara.

Thomas Bach je više puta rekao da je isključivanje sportista iz takmičenja, samo na temelju mjesta rođenja ili pasoša, diskriminacija.

Također je uvjeren da će “sportski duh prevladati i da će Olimpijske igre ostati simbol mira i inkluzije”,saopćeno je iz MOK-a nakon susreta Bacha i Macrona, prenosi FENA.