Mediji: Nakon Beograda Lajčak u posjeti Prištini, sastanak sa Bisljimijem i lokalnim zvaničnicima

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posjetiće Prištinu u utorak, 30. januara, piše RTK pozivajući se na „dobro obavješten“ izvor u Briselu.

Očekuje se da će se Lajčak sastati sa predstavnicima lokalnih institucija, ali još uvek nema potvrde da li će biti održan sastanak između njega i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Sa druge strane, kako piše ovaj medij, poznato je da je već potvrđeno održavanje sastanka sa Kurtijevim zamjenikom glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljimijem.

Miroslav Lajčak danas boravi u Beogradu.

Iz kabineta srpskog predsednika je već potvrđen susret evropskog zvaničnika sa Aleksandrom Vučićem, ali bez iznošenja detalja o čemu će oni razgovarati.

Ovo je prva posjeta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine od početka 2024. godine.

Posete koje će Miroslav Lajčak obaviti, kako u Prištini, tako i u Beogradu, biće prilika da se od strana zatraži da sprovedu sve tačke sporazuma na putu normalizacije odnosa, uključujući i njegov aneks, piše dalje RTK.

Lajčak dolazi u Beograd svega dva dana uoči najavljenog početka primjene uredbe Centralne banke Kosova kojom se utvrđuje da je evro jedina zvanična valuta na Kosovu.

Ova odluka je naišla na kritike zvaničnog Beograda uz navode da Priština želi da njome ukine dinar i platni promet sa Srbijom. Prištinu kritikuju i međunarodni zvaničnici, ali prije svega zbog načina donošenja odluke i kratkog roka za početak primjene.

Tako su se juče, nakon serije pojedinačnih oglašavanja, ambasadori zemalja Kvinte u Prištini oglasili sa zajedničkim zahtevom Prištini da suspenduje uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Još jednom su saopštili da su zabrinuti zbog uticaja ove odluke na srpsku zajednicu, a posebno na škole i bolnice za koje se, kako su naveli, trenutno „ne čini održivim nijedan alternativni proces“.