Mesić: U Hrvatskoj i Srbiji zločince primaju kao zaslužne građane

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, gostujući u emisiju “Aktuelno” BIR televizije, poručio je da se bosanskohercegovačka politika kreira u Sarajevu, te da toga moraju biti svjesni i u Beogradu i u Zagrebu.

– Postoje oni koji priželjkuju nešto što se nije moglo ostvariti u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme će njih demantirati – kazao je Mesić, u intervjuu koji je vodio glavni urednik BIR televizije Kasim Softić.

Mesić se osvrnuo na prilike u Bosni i Hercegovini, kao i potencijalne opasnosti.

– Nažalost, postoje oni koji su uvjereni da BiH nema budućnost. BiH je činjenica, ne od jučer, BiH je postojala i za vrijeme bosanskih kraljeva, osmanske vlasti, austrijske vlasti.

    BiH je čvršća, da tako kažem, u svojoj konstrukciji nego što su mnoge evropske zemlje.

Ali, toga nisu svi svjesni. Oni koji su nasjeli na propagandu da se može razbiti BiH, da se njeni teritoriji mogu podijeliti sa susjedima, su nezadovoljni, jer vrijeme ih je demantiralo. Očekujem da se jednom zauvijek prestane razgovarati o mogućnostima dijeljenja Bosne – kazao je Mesić.

On smatra da je potrebno sagledati šta je prava politika Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

– Službena Srbija danas kaže da su za cjelovitu BiH, da su za to da njene institucije funkcioniraju, a u svemu podržavaju Milorada Dodika, koji kaže da ne priznaje BiH. Moramo vidjeti koja je prava politika. U Zagrebu imate slično. Svako onaj koji želi komunicirati s BiH, ima adresu u Sarajevu, ali postoje oni koji će opravdati svoje zaobilaženje, da jedan ide u Banju Luku, drugi u Mostar. Bosanskohercegovačka politika se kreira u Sarajevu – potcrtao je on.

Mesić je govorio i o odnosu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini, kao i o njegovoj izjavi da “nije svaki genocid isti”.

– On očito još nije došao do tog nivoa da on nije taj koji kreira kadrovska rješenja u BiH, niti bilo ko drugi, to su građani BiH. Ne smijemo mi zaobilaziti tu činjenicu. Dakle, ako su građani, s regulativom koja je usvojena, izabrali određene predstavnike, za nas to mora biti neprikosnoveno, kao i ono što se u Hrvatskoj izabere.

    Kada govorimo o njegovoj izjavi o genocidu, možemo reći jedno, svim razumnim ljudima je jasno – genocid je genocid.

U nekom genocidu ima više žrtava, u nekom manje, ali genocid po svojoj strukturi je genocid. To je nepravda prema žrtvama. Vagajući to, sebe izlažeš nepotrebnom političkom preispitivanju – izjavio je Mesić.

    Nedavne izjave predsjednice FBiH Lidije Bradara i ministrice u Vladi FBiH Sanje Vlaisavljević ocijenio je skandaloznim.

– Skandalozno je. Ratni zločinci nisu prestali biti to nakon što su izašli iz zatvora. Oni su odgovorni za žrtve i za to su odgovarali pred sudom. Ne možeš ih primati kao neke zaslužne građane. Dešava se i u Hrvatskoj i Srbiji da se oni koji su odgovorni za teške ratne zločine, slave kao zaslužni građani – istaknuo je on.

Govoreći o budućnosti, kazao je da možemo naprijed, jer “mladi ne bi smjeli biti opterećeni zločinima onih koji su stariji od njih”.

    – Dakle, treba školstvo više biti uključeno kako bi se historijske činjenice tumačile na pravi način – ocijenio je Mesić.

Podsjetio je da je uloga međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da štiti demokratska prava svakog građanina, kao i zakonitost jedne zemlje, i da će se tek vidjeti da li će biti od koristi načini rješavanja određenih pitanja od strane međunarodne zajednice.

– Međunarodna zajednica je možda i previše suzdržana kada se dešavaju stvari koje se ne bi smjele dogoditi. Dodik je više u Beogradu nego što je u Banjoj Luci, međunarodna zajednica šuti. Kaže da ne priznaje BiH, o tome se međunarodna zajednica mora izjasniti. Ako se radi o imovini BiH, to je državna imovina, ne može biti rasprava. Tu se treba izjasniti – kazao je on.

    Ako neko uporno atakuje na opstanak BiH, na funkcioniranje institucija BiH, mora se reagirati, poručio je, između ostalog Mesić.

– Mora se voditi računa o činjenici da BiH ima svoje institucije, zakone. Međunarodna zajednica se treba boriti da BiH sa svojim ustrojstvom ima ista prava kao i svaka druga država članica UN-a, ili Evropske unije, jer sutra i BiH mora biti članica EU. Da bi se ostvarila prava građana, BiH mora biti uvažavana, ravnopravna – akcentirao je on.