Ministarstvo i institut za javno zdravlje Kosova apeluju na dodatne mjere protiv koronavirusa

Ministarstvo zdravlja i institut za javno zdravlje Kosova (IKSHPK) apeluju na sve građane da preduzmu dodatne mjere predostrožnosti protiv koronavirusa uslijed porasta slučajeva na Kosovu.

Iz ovog instituta naglašavaju da se na Kosovu bilježi trend porasta broja slučajeva koronavirusa, te da su u toku jučerašnjeg dana dve osobe preminule, poručivši da institut testira i prati situaciju.

„Institut kontinuirano testira i prati sve slučajeve, kontakte oboljelih u zajednici i laboratorijsku dijagnostiku, pa se svim osobama koje imaju glavobolju, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, curenje iz nosa, povišenu temperaturu, malaksalost i gubitak ukusa, preporučuje da se testiraju“, navode iz ovog instituta.

U cilju jačanja imuniteta i prevencije novih slučajeva, iz kosovskog ministarstva zdravlja i instituta za javno zdravlje savjetuju vakcinaciju.

„Ministarstvo zdravlja i IKSHPK apeluju da povećanje slučajeva koronavirusa zahtijeva preventivne mjere, te treba da budu oprezni, sprovodeći odluke Vlade – nošenjem maski u svim zatvorenim prostorijama, fizičkom distancom, higijenom i sredstvima za dezinfekcijom ruku, kao i vakcinacijom u svim javnim i privatnim ustanovama“, saopštile su ove institucije.