Ministarstvo odbrane Srbije zahtijeva da samo Kfor čuva granicu Kosova

Srbija insistira da na granici, na strani Kosova, budu raspoređeni samo pripadnici mirovne misije NATO-a na Kosovu Kfor.

Ovo je rečeno nakon sastanka koji je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević održao 25. oktobra sa turskim kolegom Jašarom Gulerom.

Turska je u oktobru preuzela komandu nad KFOR-om.

„Snažno ohrabrujemo direktnu komunikaciju između načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora i insistiramo da na administrativnoj liniji sa strane ’Kosova i Metohije‘ budu prisutni samo pripadnici KFOR-a. Trebalo bi da se nastave i zajedničke patrole pripadnika Vojske Srbije sa pripadnicima Kfora duž administrativne linije“, rekao je Vučević.

Srbija, koja ne priznaje Kosovo, graničnu liniju sa Kosovom naziva administrativnom linijom.

Granicu Kosova sa Srbijom čuvaju Kosovska granična policija i pripadnici Kfora.

Vučević je rekao da je bezbijednost na Kosovu “bila glavna tema razgovora” sa turskim kolegom.

„Ohrabreni smo garancijama koje smo dobili od gospodina Gulera u pogledu bezbijednosti srpske zajednice“, dodao je on.

Kako se navodi u saopštenju, Vučević je ponovio stav Beograda da Srbi na Kosovu “nemaju problem sa prisustvom pripadnika Kfora i njihovo prisustvo smanjuje tenzije i dovodi do eskalacije”.

Odnosi Kosova i Srbije dodatno su se pogoršali nakon napada naoružane grupe Srba na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra. Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Liste Srbija, glavne stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda.

Za Radoičića, Priština je predstavila i snimke dronom na kojima se vidi kako učestvuje u napadu na Banjsku, koji Kosovo smatra terorističkim napadom. Srbija je rekla da ga neće izručiti Kosovu. Trenutno se protiv njega vodi istraga i na Kosovu i u Srbiji, ali za različita krivična dijela.

Turska ima intenzivne diplomatske odnose sa Kosovom i jedan je od najvećih investitora u obije zemlje. Kosovo i Turska takođe imaju vojnu saradnju, a Priština je kupila oružje od Ankare za Kosovske bezbijednosne snage (KBS).

Srbija je kritikovala ovu saradnju.

Vučević je tokom sastanka sa turskim ministrom govorio i o naoružavanju KBS iz Turske.

Zadovoljan sam, ne obećanjima ili garancijama, već porukama koje smo dobili od Gulera u vezi sa naoružavanjem KBS“, rekao je Vučević.

U međuvremenu, Guler je rekao da Turska podržava mir, stabilnost i učešće balkanskih država u međunarodnim organizacijama, ali i članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

On je dodao da Turska smatra da je dijalog jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu.

“Naša zemlja, koja je preuzela komandu nad Kforom, nastaviće da daje prioritet stabilnosti, bezbijednosti i redu”, rekao je Guler prenosi RSE.