Ministarstvo Prosvjete donosi detalje o subvenciji školskih udžbenika: Za one koji su se prijavili do 29. avgusta, završeno je izvršenje novca

Ministarstvo prosvjete, nauke, tehnologije i inovacija (MPNTI) saopštava da je na osnovu informacija dobijenih od opština, tokom današnjeg dana, počeo obrazovni proces u 658 ustanova, kako je utvrđeno Administrativnim uputstvom za kalendar školske godine. 2023 -2024.

Međutim, u nekim školama, iz objektivnih razloga, iz MPNTI kažu da nije bilo moguće započeti novu školsku godinu.

„Prema izvještajima opština, nastavni proces nije započeo u osamnaest (18) obrazovnih ustanova koje su bile u procesu renoviranja“.

MPNTI dalje dodaje da će u većini ovih ustanova radovi biti završeni do 4. septembra i počeće redovan nastavni proces.

MPNTI je takođe pružio detalje o procesu subvencionisanja roditelja učenika za udžbenike i drugi školski materijal.

„Što se tiče plaćanja nabavke školskih udžbenika, za sve koji su se prijavili do 29. avgusta u 16.00 časova, izvršenje sredstava od strane MPNTI (odnosno Trezora) je završeno u četvrtak. Prvo je za nastavne materijale plaćano 30 evra, a zatim 50 evra za udžbenike.

„Od danas je nastavljeno izvršenje sredstava za one koji su se prijavili nakon 29. avgusta. Ukupan broj prijava do sada je 133.500“, dodaje MPNTI.

U Ministarstvu prosvete kažu da će aplikacija biti otvorena tokom celog septembra kako nijedan učenik iz bilo kog razloga ne ostane bez udžbenika.

Svaki predmet razmatranja biće prioritetno tretiran i biće pružena neophodna pomoć za apliciranje i korist ovih sredstava“, navodi se dalje u saopštenju MPNTI, prenosi Telegrafi.