Ministarstvo unutrašnjih poslova traži od od građana iz dijaspore da “slave srcem, a ne oružjem”

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su u sredu na Aerodromu „Adem Jašari“ promotivnu aktivnost kampanje „Slavi srcem, a ne puškom“ za strance.

Kako se navodi u saopštenju, koordinator za malo i lako naoružanje, istovremeno zamjenik ministra unutrašnjih poslova Blerim Gašani, zajedno sa timom kosovske policije i zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, razgovarao je i podelio glavne poruke kampanje za spriječavanje slavljeničkog prepucavanja sa emigrantima.

Zamjenik ministra Gašani je zamolio emigrante da ovu poruku o spriječavanju pucnjave podijele sa članovima svojih porodica na Kosovu, posebno u prazničnim ambijentima gdije učestvuju da informišu građane o poslijedicama pucnjave tokom porodičnih proslava.

„Važno je da na svojim zabavama slavite bez pucnjave. Pucanje iz oružja nije tradicija, ono je prošlost, stoga vas pozivamo da sarađujete sa Kosovskom policijom, u slučajevima kada se nalazite u prostorijama gdije postoji prisustvo ili pucanje iz oružja. Blisko sarađujemo sa svim institucionalnim i bezbijednosnim akterima kako bismo spriječili pucnjavu slavlja i povećali nivo bezbijednosti u zemlji“, naglasio je između ostalog zamjenik ministra Gašani.

Dok emigranti koji su došli na Kosovo, kako se navodi u saopštenju, pozdravljaju inicijativu MUP-a za ovu kampanju i obećavaju da će iste poruke podijeliti sa svojim porodicama i rođacima.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je 30. juna zvanično započelo kampanju „Slavi srcem, a ne oružjem“ aktivnostima u školama, sastancima sa opštinskim savjetima za bezbijednost zajednica, bezbijednosnim institucijama, vjerskim institucijama i skupštinama opština u različitim gradovima Kosova. . Narednih dana i mjeseci pratiće kampanju i druge aktivnosti na podizanju svijesti građana da se poveća broj prijava prazničnih pucnjava“, navodi se u saopštenju.