Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o Kosovu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovaraće u ponedeljak o dijalogu Kosova i Srbije, kao io nedavnim tenzijama između dvije zemlje.

Ministri će, kako navode diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa, imati “razmjenu stavova o dijalogu Priština-Beograd, poslije porasta tenzija na sjeveru Kosova”.

Očekuje se da će šef diplomatije EU Žozep Borel izvjesti ministre, a potom će se nastaviti razgovori na ovu temu.

Ne očekuju se nikakvi formalni zaključci ili odluke, osim rasprave o mjerama koje evropski blok može da preduzme kako bi ubijedio stranke da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija.

Evropska unija je očekivala da će doći do smanjenja tenzija nakon poslijednjih sastanaka koje je Borelj imao sa dvojicom lidera u Briselu, prije nedelju dana.

Lideri se nisu sastajali jedni sa drugima, već samo sa Boreljom, odvojeno.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsjednici opština na sjeveru – naseljenih većinom Srbima – ušli u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Stanovništvo Srbije, koje je bojkotovalo izbore, usprotivilo se akciji gradonačelnika i kontinuirano održava proteste ispred zgrada.

Tenzije su još više porasle kada su srpske vlasti uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije.

Kosovo je kazalo da je riječ o kidnapovanju, Srbija je rekla da su policajci uhapšeni na teritoriji Srbije.

Kosovske vlasti poslednjih dana hapse nekoliko pripadnika srpske zajednice, koji su navodno učestvovali u nasilju nad pripadnicima NATO misije na Kosovu, Kfora, Kosovske policije i novinarima koji izvještavaju sa sjevera.

Srbija i pripadnici srpske zajednice na Kosovu ova hapšenja smatraju samovoljnim.

Međunarodna zajednica zatražila je od Kosova i Srbije da hitno smanje tenzije i da Priština organizuje nove izbore.

Situacija na Kosovu i dijalog koji vodi EU biće tema razgovora na nekoliko drugih sastanaka na visokom nivou u EU ove nedelje.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i generalni direktor Evropske komisije u Direkciji za proširenje Jan Koopman učestvovaće u utorak u Evropskom parlamentu u raspravi o najnovijim dešavanjima u odnosima Kosova i Srbije.

Ova diskusija će se održati u Odboru za spoljnu politiku.

Tamo se očekuje razgovor o nedavnim sastancima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i o mjerama koje je Evropska komisija već počela da preduzima prema Kosovu, kao kaznenoj mjeri. za razvoj događaja na sjeveru.

Do sada je otkazano nekoliko zajedničkih sastanaka Evropske komisije i Kosova, koji postoje na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se da će situacija na Kosovu i proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije biti tema razgovora na sastanku Evropskog savjeta, odnosno samitu lidera zemalja članica.

Ovako nešto, prema diplomatama EU, pokazuje posvećenost, ali i brigu koju blok ima za situaciju na Kosovu i za odnose Prištine i Beograda.

Od ovih sastanaka se očekuje da će Kosovo i Srbija biti pozvani da odmah smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Međutim, očekuje se i da dvije zemlje budu upozorene na poslijedice koje mogu imati, ukoliko ne pokažu volju za opreznim i konstruktivnim ponašanjem, prenosi Radio slobodna Evropa.