Ministrica pravde Kosova Hazhiu: Biće puna provera počevši od šefova pravosudnih institucija

Ministarka pravde Kosova, Albulena Hazhiu (Aljbuljena Hadžiju) rekla je da će biti potpune provjere u pravosudnom sistemu, počevši od šefova pravosudnih institucija.

Ministrica pravde Kosova Albulena Hazhiu

Na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem Ministrica pravde Albulena Hazhiu je rekla da im je Venecijanska komisija dala zeleno svijetlo za početak ovog procesa, dodajući da su u početku bile potrebne reforme u pravosudnom sistemu.

“Provjera će biti potpuna i uredna, počevši od čelnika pravosudnih institucija. Bićemo spremni da sarađujemo i sa Sudskim savjetom i sa Tužilačkim savjetom Kosova, sa međunarodnim partnerima i opozicionim strankama kako bi se ove reforme sprovele,” rekla je Hazhiu.

Prema njenim riječima, Venecijanska komisija je pronašla mnoge probleme u pravosudnom sistemu, od nepovjerenja, korupcije, dugotrajnih suđenja, nepotizma, pa čak i izbora glavnog državnog tužioca.

Hazhiu je istakla da je Venecijanska komisija takođe, dala zeleno svjetlo za formalizaciju rada Državnog zavoda za konfiskaciju imovine.