Ministrica spoljnih poslova Albanije apeluje na Srbiju: Igranje vatrom je loša ideja, mi smo uz Kosovo

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Xhacka izrazila je zabrinutost zbog eskalacije tenzija i preterano produžene krize, kako je rekla, veštački na sjeveru Kosova.

Ona je rekla da barikade koje su podigle kriminalne bande vraćaju uspomene na 90-te.

Xhacka je pozvla srpske vlasti da uklone barikade i da ne opravdavaju njih ili kriminalne grupe.

„Mi smo sa Kosovom u ovoj teškoj situaciji i pozivamo srpske vlasti da ne opravdavaju ni barikade ni kriminalne grupe koje odbijaju da ih uklone. Igranje vatrom je veoma loša ideja za budućnost sve naše dijece.”

Ministar je istakao da nije vreme za vojne pretnje ili napade na Kosovsku policiju i druge međunarodne snage na sjeveru.

Uzroci ove situacije moraju biti izvedeni pred lice pravde, dodala je Xhacka.

Barikade koje su podignute na sjeveru, ne zbog nekog talasa narodnog gneva, već od strane grupe ozloglašenih kriminalaca, ne sprečavaju samo normalan tok života. To su i prizori koji vas podsjećaju na mračne dane devedesetih, koje je naš region jednom zauvjek ostavio iza sebe, zajedno sa bivšom Jugoslavijom koja je otišla. Uskoro dolazi 2023! Ovo nije vrijeme za vojne pretnje ili neprihvatljive napade na Kosovsku policiju, KFOR i Euleks policiju. Ovo je vrjijeme za dijalog i saradnju. Ova opasna konfrontacija se mora okončati, a počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde“.