Misija OEBS-a na Kosovu podržava Povjerenika za jezik u vezi sa pisanjem tabli na sjeveru

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport podržao je Povjerenika za jezik u vezi ispisivanja na tablama naziva naselja na sjeveru Kosova, koji su počeli da se zamijenjuju na albanskom i srpskom jeziku, 14.03. .2024 .

Zamjena ovih saobraćajnih znakova je inicijativa Ministarstva za infrastrukturu.

Davenport vjeruje da bi koraci za zamjenu ovih znakova trebalo da uslijede nakon konsultacija sa Kancelarijom povjerenika za jezike.

Pored njega, i ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Šunjog pozvao je nadliježne da sprovedu proces zamjene tabli nakon konsultacija sa komesarom za jezike.

„Mi u OEBS-u na Kosovu podržavamo povjerenika za jezik u kabinetu premijera u utvrđivanju poštovanja jezičke kompatibilnosti u skladu sa zakonima koji su na snazi. Koraci za zamjenu znakova koji pokazuju nazive zemalja na zvaničnim jezicima trebalo bi da prate konsultacije sa njegovom kancelarijom“, napisao je Devenport na platformi Ks.

S druge strane, KALLKSO.com je javio da Ministarstvo za infrastrukturu nije obavilo ove konsultacije sa povjerenikom za jezik Slavišom Mladenovićem.

Mladenović je rekao da je zatražio sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a uskoro će zatražiti i sastanak sa ministrom za infrastrukturu Liburnom Alijuom po ovom pitanju.