MMF: Kosovo zavisno od uvoza mora da ojača proizvodnju

U Međunarodnom monetarnom fondu se održavaju proljećni sastanci na kojima učestvuju predstavnici 190 država članica, među kojima je i Kosovo. Tokom ove nedelje, MMF je objavio svoj izvještaj o globalnim ekonomskim izgledima, kao i posebne regionalne izvještaje.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u petak regionalni izvejštaj o ekonomskim izgledima Evrope.

Kako su pokazali i podaci globalnog izvještaja, Evropa je znatno zaostala u pogledu oporavka od pandemije. Ako uporedite brojke sa Amerikom, rast u Evropi tokom 2023. godine bio je 0,6 odsto u odnosu na Ameriku 2,5 odsto, dok je inflacija 6,3 u odnosu na 4,2.

Projekcije predviđaju sužavanje ovih razlika, međutim, pojavile su se okolnosti koje su drugačije i problematičnije za Evropu, počev od geostrateške fragmentacije, ruske invazije na Ukrajinu i velike energetske zavisnosti Evrope. Prema izvještaju, privatne investicije u Evropi su prilično niske, a proizvodnja takođe opada.

Plate su relativno porasle, ali kako se procijenjuje, nivo dohotka po glavi stanovnika u Evropi je daleko iza globalne granice i nije predviđeno da će se ovaj jaz smanjiti u ovom horizontu prognoze.

U ovom izvještaju nije bilo konkretne ocijene za Kosovo, ali kako su rekli neki zvaničnici MMF-a, Kosovo se ne može razlikovati od EU, a to je zbog njegove velike zavisnosti od uvoza. Budući da je ekonomija potrošača, privreda Kosova zavisi od privrede zemalja iz kojih uvozi.

Ako govorimo o brojkama, privredni rast Kosova u 2023. godini, prema MMF-u, iznosi 3,3 odsto, a prognoze su da će slijedeće godine rast biti 3,8 odsto, dok će 2026. biti 4,0 odsto. U međuvremenu, inflacija je 2023. prema MMF-u iznosila 5,2 odsto, uz projekciju pada sledeće godine na 3,5 odsto, a godinu dana kasnije na 2,3 odsto.

U predstavljanju ovog izveštaja održanom na konferenciji za novinare, direktor odeljenja MMF-a za Evropu je rekao da Kosovo treba da stavi glavni akcenat na povećanje proizvodnje i na neke moćne reforme, čiji će se plodovi polako videti. On je rekao da, iako je povećanje od 3,3 odsto i biće i narednih godina, biće potrebno dosta vremena da se to zabiljeleži u blagostanju građana, budući da je ekonomski šok od pandemije uslijedio. prilično veliko.

Što se tiče sporazuma koji je Ministarstvo finansija ozvaničilo u petak sa Svjetskom bankom, u iznosu od 90 miliona evra, saopšteno je pre dana.

Takav dogovor sa MMF-om neće biti, jer već postoje dva ostvarena sredstva od prošle godine, jedan za razvoj fiskalne i finansijske politike i drugi mehanizam koji se odnosi na ulaganja u zelenu energiju. I upravo ovaj sporazum koji je Ministarstvo finansija objavilo sa Svetskom bankom vezan je za fiskalnu politiku i zeleni rast.

Što se tiče energetike, zvaničnici MMF-a su jasno stavili do znanja da veliku podršku koju Kosovo dobija za zeleni rast treba primeniti što je prije moguće kako bi se izbijeglo nametanje poreza na ugljenik.

Kosovo je predvidelo da 2025. godine, ako ne dostigne odgovarajuće kvote, plati ovaj porez. Neki zvaničnici na proljećnim sastancima MMF-a rekli su da ne očekuju da će Kosovo uspijeti do 2025. godine.