Mnoga djeca su pogođena sezonskim gripom, ljekari ne preporučuju antibiotike

Mnoga djeca ovih dana su zatražila medicinsku pomoć zbog sezonskog gripa. Zdravstveni stručnjaci kažu da djeca uglavnom dolaze sa pritužbama na groznicu, temperaturu, bol u grlu i suv kašalj.

Poslijednjih nedelja mnogi građani, među kojima je i mnogo djece, zaraženi su sezonskim virusima, koje obično prate simptomi kao što su prehlada, kašalj, grlobolja, bolovi u tijelu i temperatura. Ovo je za Radio Kosovo rekla Valbona Dermaku, specijalista pedijatrije u Glavnom centru porodične medicine u Prištini.

Ona kaže da je ovih dana veći priliv roditelja, koji su zbog sezonskog gripa dovodili djecu u posjete.

„Da, broj oboljelih je u porastu, posebno od perioda oktobar – novembar kada počinje sezona virusa, i ovih dana imamo veliki priliv pedijatrijskih posjeta kao poslijedica sezonskog gripa. Kod beba grip traje pet do sedam dana. „Djeca u prva dva-tri dana imaju temperaturu, ali poslije drugog i trećeg dana počinju da se stabilizuju i uglavnom ih liječimo simptomatskom terapijom“, rekla je ona.

Čak i neki od roditelja koji su doveli djecu kod pedijatra u posjetu kažu da se djeca već nekoliko dana ne osećaju dobro zbog sezonskog gripa.

„Moje djete se već dva dana žali da ga boli grlo. Danas sam ga odveo kod doktora na pregled. Sada sam ga pokupio iz škole, jer ima neke simptome gripa, kao što su umor, letargija, bol u grlu i groznica. Dovela sam ga kod pedijatra”, rekla je jedna građanka.

Pedijatar Nedžmedin Osmani takođe kaže da je ovih dana bilo mnogo posjeta pedijatriji, ali da nije bilo ozbiljnijih slučajeva. On pokazuje simptome koji su se pojavili kod djece.

„Djeca uglavnom dolaze sa pritužbama na kašalj, temperaturu, letargiju. Dok djeca odraslog uzrasta uglavnom dolaze sa suvim kašljem, za koji se sumnja da je neka vrsta COVID-19“, rekao je on.

Prema riječima zdravstvenih radnika, sezonski grip kod djece traje pet do deset dana. Preporučuju da se antibiotici ne koriste u slučajevima virusa.