Mogućnost odlaska iz zemlje vidi 52 odsto radnika na Kosovu i Albaniji

Radnici na Kosovu i u Albaniji su u svom svakodnevnom radu više zabrinuti za mogućnosti karijere i plate. Istraživanje o odnosu Albanaca prema poslu pokazuje da velika većina njih ne voli posao koji rade, uglavnom zbog plate, a polovina želi da emigrira

Da li ste zadovoljni svojim poslom, da li ste dobro plaćeni, da li se osjećate cenjenim, da li imate mogućnosti da napredujete u karijeri, da li kompanija u kojoj radite ima kulturu rada i da li postoji balans između profesionalnog i ličnog života. Ovo su neka od pitanja koja postavlja kompanija EPPC, koja se bavi ljudskim resursima, u okviru istraživanja o zadovoljstvu poslom, sprovedenog na Kosovu i u Albaniji.

Nakon završetka ove ankete, pokazalo se da oko 52 odsto radnika na Kosovu i u Albaniji vidi mogućnost odlaska iz zemlje. Njih 25 odsto misli da želi odmah da ode. 72 odsto radnika kaže da je prilika za bolju karijeru na vrhu liste nezadovoljstava na poslu.

Administrator EPPC Erald Pašaj navodi neke od faktora koji guraju radnike na Kosovu i u Albaniji ka nezadovoljstvu.

„Sva pitanja i odgovore susrećemo svaki dan, ali drugačije je kada ih vidite u procentima, nego ljudi, npr. u Albaniji misle da nema mogućnosti da naprave karijeru. To je jedan od elemenata koji ljudi u Albaniji vide kao sumorno. Drugo nezadovoljstvo je vezano za plate. Veliki rast cijena učinio je ljude osjetljivijim na platu koju primaju, što znači da su mnogo nezadovoljniji istom zaradom koju su dobijali prije kratkog vremena, zbog povećanja ovih cijena i troškova života. Najveća briga koju danas imamo je veliko nezadovoljstvo koje radna snaga ima poslom koji obavlja. Ono što smo takođe primijetili jeste da 62 odsto postojeće radne snage razmišlja o promjeni posla, čak i unutar zemlje. To je jako velika cifra i mislim da poslodavci treba dobro da razmisle, da bi uvjek poboljšali neke uslove rada, da nije samo plata, već veliki paket da se čovjek dobro osjeća u poslu koji radi. Bez poboljšanja zadovoljstva zaposlenih u radu, i dalje ćemo imati velika curenja, a od ovog curenja niko nema koristi, ni država ni poslodavac. Dakle, imaćemo samo probleme. Zaključno, imamo isti nivo nezadovoljstva koji smo imali 2019. godine, tako da nismo napravili nikakav napredak“, rekao je Pašaj.

Sa 17 poena ispod, nivo nezadovoljstva na Kosovu je smanjen.

„Državne subvencije, ali i obuka za osoblje su neki od razloga za smanjenje nivoa ovog elementa“, kaže Hivzi Jetullahu iz EPPC na Kosovu.

Mladi su rangirani kao najnezadovoljniji na poslu.

Generalni direktor EPPC-a, Dalina Gjicali, istakla je da glavni problem leži između mostova koji povezuju obrazovni sistem sa tržištem rada. Prema istraživanju, najnezadovoljniji poslom se osjećaju samci i radnici u državi. I dok se ovaj element za Albaniju nije menjao tri godine, pozitivne brojke se navode u povećanju vezivanja ugovora o radu, poštovanju dana odmora i zvaničnih praznika.