MUP Srbije: Neosnovane tvrdnje o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije povodom navoda o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova na graničnim prelazima, ističe da su ti navodi neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti spriječavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je preciziralo da je u toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbijednosne provjere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbijednosti građana, što kako su naveli, može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prijelazu.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom ističe da je svim građanima sa teritorije Kosova dozvoljen neometan ulaz i najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posjedovanja dokumenata izdatih od strane institucija Kosova, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo organe institucija u Prištini da “ne šire paniku i lažno informišu javnost”.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je ranije saopštilo da su srpske vlasti, nekoliko sati nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope kojim je preporučeno članstvo Kosova u toj organizaciji, zaustavile autobuse sa Kosova. Prištinki mediji objavili su ranije danas da su navodno od sinoć “stotine građana Kosova blokirano u Srbiji na prelazu sa Hrvatskom i da im se ne dozvoljava da nastave putovanje”.

Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova u Prištini poručilo je građanima da izbijegavaju putovanja kroz centralnu Srbiju.