Na Kosovu preko hiljadu novih slučaja Covid-19, nijedan građanin nije hospitalizovan sa trećom dozom

Nijedna osoba vakcinisana trećom dozom protiv COVID-19 ne leži u bolnicama na Kosovu. To, po ocijeni Ministarstva zdravlja, pokazuje važnost vakcinacije ovom dozom

U poslijednja 24 sata u našoj zemlji registrovano je 1.219 novih slučajeva korona virusa. Glavni grad i dalje vodi na listi sa najvećim brojem novozaraženih.

Na Kosovu je u poslednja 24 sata zabilježeno hiljadu i 219 pozitivnih slučajeva COVID-19.

Najviše pozitivnih slučajeva zabeleženo je u glavnom gradu, 273, dok je Peć sa 194 slučaja drugi grad na ovoj listi.

Novi slučajevi korona virusa zabilježeni su u skoro svim gradovima Kosova.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti kaže da je vakcinacija jedan od faktora koji utiču na povećanje broja oboljelih.

„Što se više društava vakciniše, smanjuje se mogućnost širenja zaraze, a ima mnogo zemalja u svetu koje imaju niske stope vakcinacije i Svejtska zdravstvena organizacija kaže da dok u nekoj zemlji negde još uvek postoji mali procenat vakcinacije. uvjek postoji mogućnost širenja virusa i u drugim zemljama“, naveo je Hoti.

Na Kosovu je u poslednja 24 sata vakcinisano 267 osoba.

Treća doza vakcine, kaže Hoti, veoma je važna.

„Od 51 građanina naše Republike koji trenutno leže u našim bolnicama i liječe se od Covid-19, nijedan građanin nije na prvoj dozi i nijedan građanin nije na trećoj, dok imamo prilično dobar broj građana koji su sa drugom dozom. Šta znači da nije dovoljno da kada građanin uzme dvije doze, građanin će se osjećati bolje i misliti da je stvorio pravi imunitet”, rekao je Hoti.

Više od 103 hiljade građana do sada je primilo treću dozu vakcine.

Generalno, na Kosovu je prvom dozom vakcinisano preko 903 hiljade ljudi prenosi RTV Dukađini.