Na novin protestima veterani OVK upozoravaju i traže od Osmanijeve da ne donosi zakon o minimalnoj zaradi,

Organizacija veterana Oslobodilačke vojske Kosova održala je u subotu protest u Prištini, protiveći se Zakonu o minimalnoj zaradi, koji ne obuhvata ovu kategoriju.

Demonstranti su apelovali na predsednicu Vjosu Osmani da ne donosi zakon. Veterani su čak upozoravali na nove proteste ako zakon stupi na snagu.

Veterani OVK i opozicija optužuju pokret Vetevendosje da se sa Srpskom listom složio da se veterani izuzmu iz Zakona o minimalnoj plati.

Bivši pripadnik OVK Avni Ajeti, govoreći pred okupljenim demonstrantima u Prištini, rekao je da se srpski zločinci i dalje raspituju za veterane OVK.

„Svako bi danas pomislio da ćemo 25 godina posle rata doći ovde da tražimo slobodu i svoja prava. Danas nam ih ne uskraćuje strašni režim poput Miloševićevog, već državna vlast za koju smo dali sve što smo imali”, rekao je Ajeti.

Zakon predviđa povećanje minimalne zarade na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto, sa 130-170 koliko je trenutno.

Vrednost minimalne zarade na Kosovu nije se menjala od 2011. godine i najniža je u Evropi, prema podacima Evropske agencije za statistiku, Evrostata.

Međutim, veterani OVK su nezadovoljni zbog njihovog neuključivanja u ove promjene.

Do 2017. godine penzija boraca nije mogla biti manja od minimalne zarade na Kosovu, odnosno 170 evra. To, u isto vreme, nastavlja da bude iznos koji primaju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je u subotu da bi tretman ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova trebalo da bude riješeno novim zakonom i podržava davanje što većeg broja beneficija za ovu kategoriju, ali te beneficije nisu plata.

„Mi smo za što veća davanja za borce oslobodilačkog rata, ali te naknade nisu plate jer je plata za rad, dok su beneficije zahvalnost društva koja se daje borcima za oslobodilački rat koji je izvor građanstva, nezavisnosti i naše slobode“, rekao je premijer Kurti.

Apelacioni sud je 26. aprila 2022. godine vratio predmet poznat kao „Veterani“ na ponovno suđenje.

U prijavi Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, koju je potvrdio i Osnovni sud u Prištini, 19. juna 2019. godine, pokrenuta je sumnja da je 19.500 lica nezakonito dobilo borački status.

Trenutno, prema zvaničnim podacima Vlade Kosova, 53.188 lica ima status borca, dok je prema podacima Agencije za statistiku Kosova 37.006 korisnika šeme za ratne veteran prenosi Telegrafi.