Na Prevalcu nedostaju parkinzi i infrastruktura

Prevalac, turističko selo u oblasti Prizrena, i dalje se suočava sa nedostatkom investicija i lošom infrastrukturom. Domaći i strani turisti koji posjećuju ovo mjesto suočavaju se sa nedostatkom parkinga i lošom infrastrukturom.

U međuvremenu, zvaničnici opštine Prizren zahtijevaju da se Prevalac vrati pod upravu opštine Prizren.

Tokom vikenda Prevalac je ispunjena posjetiocima sa Kosova i iz regiona… Ali na ovom planinskom i turističkom terenu, posjetioci nemaju mnogo mogućnosti da se osećaju prijatno. Loša infrastruktura i nedostatak parking mjesta su dvije od poteškoća sa kojima se susreću čim se mogu pohvaliti.

„Upravo smo stigli, nikad nismo bili ovo nam je prvi put. Put je bio dobar od Prizrena do ovdije, ne onako kako smo očekivali“, kaže Ina. Pulaha – posjetilac.

„Pa, put je bio malo polupan u izgradnji, na početku je bio dobar, ali pred kraj je bio malo lošijeg kvaliteta. Morate da dođete ispravim autom, inače je loše, klizavo“, kaže Geraldo Behlulaj, posetilac.

„Vjerujem da je proširenje puta jedna od ključnih potreba za koju sam video i da je usko, dobro održavana tako što je na najvišem nivou“, kaže Petrit Rexhaj, takođe posetilac

„Bilo je problema, bilo je jako malo parkinga, ali je i dalje bilo veoma liepo, posjetiću ponovo“, rekla je Antonela Dedaj, posetilac

I žitelji ovog kraja imaju istu brigu… Smatraju da bi vraćanje Prevalca opštini Prizren promjenilo pristup infrastrukturnim investicijama.

„Prvi problem je parking, treba da platim, očistim mjesto za parking, ne znaju posjetioci kako da   parkiraju. Unutar Prevalca putevi su loši, nisu asfaltirani“, rekao je Bajro Bajrami, stanovnik Prevalca.

Od 2015. godine Prevalcom upravlja Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Ali izvršna vlast Prizrena zahtijeva povratak upravljanja opštini.

„Smatramo da mapu i detaljni projekat, koji je napravljen godinama unazad za Prevalac, treba ga preispitati. Sa budžetskim mogućnostima koje opština ima i uz intervenciju ministarstva ili vlade koje nam oni mogu ponuditi, možemo da uredimo infrastrukturu koja će podržati sve te izgradnje, tako da to zaista učinimo mjestom odmora za građana Prizrena i cijelog Kosova uopšte“, rekao je Čele Lama, direktor javnih službi.

Haziz Hodaj iz LDK se takođe slaže sa ovom idejom

„Ruka vlade nije dotakla nijedan segment Prevalca, slaba infrastruktura, mislim da bi povratak pod opštinsku nadležnost bio bolji, tako je na teritoriji opštine Prizren i naravno da će biti više. onda briga Prevalca“, rekao je on

Izgradnja turističkog naselja “Prevalca” počela je 2006. godine pod nadzorom tadašnje opštine Prizren prenoswi RTK.