Na samitu koji je organizovao Bajden, Osmani je govornik uz Makrona, Sunaka i Šolca

Predsjednica Vjosa Osmani, na poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena, predstavljaće Republiku Kosovo na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bijela kuća.

Na plenarnoj sjednici, koja će se održati u 15 časova, predsjednica Osmani će govoriti pored svjetskih lidera: predsjednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka, njemačkog kancelara Olafa Šolca. , premijer Švedske Ulf Kristerssona, premijer Islanda Katrin Jakobsdotir, predsjednik Kolumbije Gustavo Petro, ​​kao i šefovi država i vlada Zambije i Bahama.

Samit za demokratiju otvoriće Bajden u 12 časova i ujediniće zemlje širom svjeta u naporima da konsoliduju demokratske vrijednosti i da ih dalje promovišu i ojačaju, navodi se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

„Republika Kosovo je tokom protekle godine postigla značajne uspjehe u tri obaveze koje su imale za cilj jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, borbu protiv autoritarizma, unapređenje ljudskih prava, različitost i inkluzivnost sa fokus na unaprijeđenju ženskih prava i rodne ravnopravnosti“.

Zbog ovog uspeha, kaže Predsedništvo, iz više od 100 zemalja učesnica, Predsedništvo Republike Kosovo, kao vodeća institucija na Kosovu tokom „Godine akcije“, u okviru Samita za demokratiju, izabrano je od strane Belih. Kuća do zajedno sa tematskom grupom o vladavini prava.