Na sjeveru Kosova policijsko prisustvo  smanjeno za 25%, izbori posle ljeta

Vlada Kosova saopštila je da je na sastanku koji je u ponedeljak glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi održao sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Kosovo pristalo da odmah smanji prisustvo policije. u i oko opštinskih zgrada na sjeveru, kako se kaže, u obimu od 25%.

U saopštenju Vlade se navodi da je fokus ovog sastanka bio stvaranje preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

Smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama i oko njih je prva tačka oko koje se Vlada složila.

„Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru zemlje. To uključuje trenutno smanjenje do 25 odsto prisustva policije u i oko zgrada opštine“, navodi se u saopštenju.

Sledeće je da će „kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, procijeniti bezbijednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada“.

Treća tačka je održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru.

„Vlada Kosova kroz javno saopštenje podržava održavanje vanrednih izbora u 4 opštine na sjeveru zemlje i to posle ljetnje sezone. Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbijedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora“, navodi se u ovoj tački.

U četvrtoj tački koju navodi Vlada kaže se da će EU pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redoslijeda Sporazuma ka normalizaciji, nakon čega se ističe da će implementacija svih članova sporazum će početi.

Navedene radnje bi trebalo da budu završene u roku od dvije nedelje