Na sjeveru Kosova situacija mirna, stacionirane američke trupe KFOR-a

Duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, na sjeveru Kosova, situacija je mirna. Međutim, na ovom djelu teritorije primjećuje se pojačano prisustvo trupa NATO misije na Kosovu, KFOR.

Povjećanje prisustva trupa u ovoj oblasti potvrdio je i šef NATO-a Jens Stoltenberg ranije ove sedmice.

Na sjeveru Kosova 31. jula i 1. avgusta došlo je do povjećanja tenzija, nakon što su lokalne grupe srba pod upravom Srbije podigli barikade da se suprotstave odlukama Vlade Kosova: onim o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Barikade su uklonjene, ali je NATO ponovio da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Američki vojnici KFRO-a

U Leposaviću, opštini na sjeveru Kosova, naseljenoj većinom Srbima, 20. avgusta primjećeno je pojačano prisustvo američkih vojnika KFOR-a koji služe na Kosovu. Situacija na ovom području Kosova je mirna.

KFOR

31 jula i 1. avgusta došlo je do porasta tenzija na sjeveru Kosova, jer su lokalne grupe pod upravom Srbije, podigli barikade da se suprotstave odlukama Vlade Kosova, onim o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, više puta je ponavljala da je spremna da interveniše ako stabilnost na sjeveru Kosova bude ugrožena.

Američki pripadnici KFOR-a na Jarinju, sjeverno od Kosova. Putevi koji vode do graničnog prelaza Jarinja, koji povezuje Kosovo i Srbiju, 31. jula i 1. avgusta bili su blokirani barikadama. Međutim, oni su uklonjeni 1. avgusta popodne.

Prisustvo KFOR-a se takođe može videti u Rudaru, još jednom dijelu gdje su barikade podignute prije 3 nedelje. Pojačano prisustvo KFOR-a primjećeno je duž cijelog autoputa Mitrovica-Raška, na sjeveru Kosova.

KFOR ima blizu 4.000 vojnika na Kosovu i djeluje pod mandatom koji proizilazi iz rezolucije Ujedinjenih nacija 1244.

Vlada Kosova je 1. avgusta popodne odložila sprovođenje dvije odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima do 1. septembra. Odluka o registarskim tablicama odnosi se na preregistraciju svih automobila koji saobraćaju na sjeveru, a koji su opremljeni srpskim tablicama. U međuvremenu, odluka o dokumentima se sastoji od izdavanja ulazno-izlazne isprave za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Srbija ovu praksu primjenjuje na građane Kosova već 11 godina.

Nakon porasta tenzija, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Na sastancima održanim 18. avgusta, strane nisu postigle nikakav dogovor u vezi sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Međutim, EU je saopštila da će Kosovo i Srbija nastaviti dijalog o ovim pitanjima, kao i za konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa.