Na snazi mjera opomene, Svećlja građanima sa nelegalnim registarskim tablicama: Registrujte se da biste završili ovaj proces

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja napisao je na Fejsbuku odmah nakon stupanja na snagu odluke Vlade Kosova da se odluka o registarskim tablicama sprovodi postepeno do 21. aprila 2023. godine.

Prva faza opomene je već stupila na snagu.

Svečlja je rekao da „Kosovska policija, u skladu sa novom odlukom Vlade i važećim zakonima, za sve vlasnike vozila koja saobraćaju sa nelegalnim tablicama počinje da izriče mjeru opomene, sa zahtijevom da odu u bilo koji iz centara za registraciju vozila da registruju svoja vozila sa RKS registarskim tablicama“.

On je još jednom pozvao kosovske Srbe da svoje registarske tablice pregrade u RKS.

„Pozivam sve naše građane koji poseduju vozila opremljena nelegalnim registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ od 10.06.1999. do 21. aprila 2022. godine da registruju svoja vozila na registarske oznake RKS i tako uspješno završe ovaj proces koji direktno doprinosi javnoj bezbijednosti, bezbijednosti saobraćaja i vraćanju zakonitosti u zemlju“, napisao je on na Fejsbuku.

„Ohrabrujem građane da ne ostanu taoci političkih interesa i kriminalnih grupa, već da iskoriste sve pogodnosti i prijave svoja sredstva u svim Registracionim centrima, bez obzira na prebivalište i lokaciju“, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su razočaranje Vladom Kosova što nije sprovela zahtijev Zapada da se odluka o registarskim tablicama odloži za 10 mjeseci.