Nadliježne institucije pripremaju se za stabilno snabdevanje električnom energijom tokom zime

Nadliježne institucije vrše neophodne pripreme za snabdevanje električnom energijom tokom zime. Jedan od njih je KEDS. Portparol ove korporacije Lulzim Krasniqi rekao je da se očekuje stabilno snabdevanje, ali to zavisi od više faktora.

„Da li će biti stabilnog snabdevanja zavisi od nekoliko faktora: proizvodnje, količine potrošnje i cijene energenata na međunarodnim berzama. Trenutno imamo stabilno snabdevanje i očekujemo da ćemo imati stabilno snabdevanje električnom energijom“, rekao je Lulzim Krasniki, portparol KEDS-a.

Što se tiče proizvodnje, poseban značaj pridaje se popravkama.

Stoga je Energetska korporacija Kosova obavestila RTK da u cilju povećanja bezbijednosti rada u proizvodnim jedinicama obe termoelektrane, KEK svake godine vrši redovne godišnje remonte.

Međutim, kažu da se nikako ne može isključiti da su agregati zastareli i ne garantuju 100% bezbijedan rad, što znači da možemo imati neplanirani prekid proizvodnje nekog bloka, ali ne duži od 72 sata.

U međuvremenu, Regulatorna kancelarija za energetiku saopštila je da su tarife za električnu energiju na snazi od 1. aprila 2023. godine do slijedeće revizije tarifa. Trenutno kažu da nema pokrenutog procesa revizije tarifa.

Za električnu energiju, efikasnost takođe igra veliku ulogu. S tim u vezi, ministar ekonomije Artane Rizvanoli, tokom diskusije za okruglim stolom, istakao je da Vlada Kosova daje prioritet energetskoj efikasnosti.

„U 2023. godini očekuje se da Vlada zajedno sa Fondom za energetsku efikasnost realizuje ukupno 40 miliona evra investicija. Za privatni sektor prošle godine je osmišljena šema za efikasnu opremu vrijedna oko 5 miliona evra, od negde izdvojenih 6 miliona podržano je skoro 10.000 porodica. Ministarstvo je ove godine u saradnji sa Fondom osmislilo šemu ulaganja u efikasnost privatnih kuća i za efikasne kućne aparate, solarne termalne sisteme itd., rekao je Rizvanoli.

Ona je takođe nagovijestila da će prvi put krenuti sa šemom za podršku malom i srednjem biznisu. Očekuje se da će mere biti otvorene tokom ovog mjeseca. Što se tiče dalje podrške Ministarstva finansija, RTK nije dobila odgovor od potonjeg prenosi RTK.